Gofry holenderskie

Gofry holenderskie

Gofry holenderskie to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gofrów, które znamy i kochamy. Są znane z niepowtarzalnego, chrupkiego smaku i złocistego koloru. W samym sercu Holandii, gofry te są ulubionym przysmakiem zarówno u rodzimych mieszkańców, jak i turystów. Ten prosty przepis na gofry holenderskie to sposób na przyniesienie nieco holenderskiej kultury kulinarnej do Twojej kuchni. Wprowadź różnorodność do swojego menu śniadaniowego, spróbuj coś nowego i daj się zaskoczyć niezrównanym smakiem holenderskich gofrów. Gotowe gofry mogą być podane z ulubionymi dodatkami: od świeżych owoców, po bitą śmietanę czy gorącą czekoladę.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jaja
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Gofry holenderskie – jak zrobić?

  1. Do miski wlać mleko i jajka, ubijać mikserem i stopniowo dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Na koniec dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Gofry piec w gofrownicy na jasno-złoty kolor i studzić na kratce lub ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Gofry holenderskie – dodatkowe informacje

Gofry holenderskie można podawać z bitą śmietaną, dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gofry gryczane
Następny przepis: Gofry na wodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode