Gofry belgijskie – na drożdżach

Gofry belgijskie – na drożdżach

Czy przyprawia Cię o ból zębów słodki smak gofrów belgijskich? Nic nie porówna się z tym kuszącym deserem z ciepłymi, puszystymi gofami, których złocista skórka delikatnie chrupie pod zębami. Gofry belgijskie na drożdżach są aromatyczne, delikatne, a jednocześnie niezwykle syte. To genialne połączenie składników, które razem tworzą niepowtarzalny efekt. Ciasteczka sprawiają, że gofry nie są tylko przeciętnym deserem, ale prawdziwym dziedzictwem belgijskiej kuchni. Te gofry są również idealne na rozpoczęcie dnia, ponieważ dodatek drożdży gwarantuje, że będą one sycące i zaspokoją Twój apetyt na długi czas.

Składniki:

  • 2 jajka – L
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 370 g mąki pszennej luksusowej
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 4 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Gofry belgijskie – na drożdżach – jak zrobić?

  1. Rozbij jajka, wrzuć osobno żółtka i białka, do dwóch misek. Do miski z żółtkami wlej mleko i wodę, wymieszaj trzepaczką rózgową, do połączenia. W osobnej misce przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp drożdże i szczyptę soli, całość wymieszaj dokładnie łyżką. Następnie przesyp składniki suche do żółtek wymieszanych z mlekiem i wodą, wlej roztopione letnie masło i wymieszaj całość dokładnie trzepaczką rózgową lub mikserem na niskich obrotach. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, wsyp cukry i ubijaj jeszcze przez chwile, aż piana będzie sztywna. Przełóż pianę do ciasta, wymieszaj delikatnie łopatką silikonową. Przykryj miskę folią spożywczą, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. żeby ciasto urosło. Po tym czasie przemieszaj łyżką wazową i smaż na rozgrzanej gofrownicy.

Podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami.

Gofry belgijskie – na drożdżach – dodatkowe informacje

Zimne są równie smaczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GNOCCHI ZIEMNIACZANE –WŁOSKIE KLUSECZKI (GNOCCHI di PATATE)
Następny przepis: Gofry gryczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode