Gofry belgijskie
Odkryj autentyczny smak Belgijskich gofrów z tym tradycyjnym przepisem. Prosty, ale pełen smaku, ten przepis na gofry belgijskie gwarantuje soczystą i chrupiącą przekąskę, którą można podawać z dowolnym ulubionym dodatkiem – od śmietanki, poprzez sezonowe owoce, aż po powidła lub gorącą czekoladę. Gofry belgijskie są znane na całym świecie ze swojego wyjątkowego, miękkiego wnętrza i chrupiącej z zewnątrz tekstury. Co więcej, ten przepis jest elastyczny i może być dostosowany do indywidualnych upodobań, co czyni go doskonałą propozycją na rodzinną kolację lub weekendowe śniadanie. Spróbuj samodzielnie przygotować gofry belgijskie i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 10g świeżych), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 300 ml mleka, 3/4 szklanki wody, pół kostki roztopionego masła, 2 jajka.
Gofry belgijskie – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże, mieszamy. Wsypujemy sól i cukry. Do gorącej wody dodajemy masło, łączymy z mlekiem. Wlewamy powoli do miski z mąką. Miksujemy. Do masy dodajemy roztrzepane widelcem żółtka, a potem ubite białka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 30 minut. Do gofrownicy nakładamy po około dwie łyżki ciasta.
Gofry belgijskie – dodatkowe informacje
Ważne jest, aby pozwolic ciastu wyrosnąc przez ok.30 min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)
Następny przepis: GNOCCHI ZIEMNIACZANE –WŁOSKIE KLUSECZKI (GNOCCHI di PATATE)