Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe
Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe to propozycja dla amatorów prostych, domowych wypieków z osobliwym twistem. Te niepowtarzalne ciasteczka swoją nazwę zawdzięczają swoistej „gniecionkowej” konsystencji ciasta, która nadaje im charakterystycznego, nieforemnego kształtu. Sekretem smaku gnieciuchów jest połączenie aromatycznych jabłek z wyrazistą nutą cynamonu. Kompozycja tych składników sprawia, że słodko-pikantne ciasteczka są idealne na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś, co podniesie nas na duchu. Ta receptura to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie niewymuszoną domową atmosferę przy kubku gorącej herbaty czy kawy. Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe to także smaczny upominek dla bliskich.
admin
Składniki:
- 2-3 jabłka
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 200 g gęstego jogurtu typu Skyr lub sera homogenizowanego
- 100 g oleju
- 300 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- do obtoczenia cukier wymieszany z cynamonem
Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe – jak zrobić?
- Jabłka po umyciu, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Orzechy włoskie również dość grubo kroimy lub przełamujemy w palcach. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy dolewając olej. Ciasto jest dość klejące, dlatego mocząc dłonie w wodzie robimy średniej wielkości placuszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gnieciuchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, bez termo obiegu), około 25 minut.
- Gorące gnieciuchy obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Jabłkowo-cynamonowe gnieciuchy – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzi około 9 gnieciuchów. Zamiast orzechów można dodać rodzynki uprzednio namoczone w wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gicz z jelenia w warzywach
Następny przepis: Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami