Gęsty sos z kiełbasą i ziemniakami
Podróżuj z nami do kuchni pełnej smaków i aromatów, gdzie powstaje niezwykle apetyczny gęsty sos z kiełbasą i ziemniakami. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni, w której dominują solidne, sycące składniki. Ten przepis sprawdzi się zwłaszcza na chłodne, jesienne czy zimowe dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co rozgrzeje nas od środka. Wyrazista kiełbasa, ugotowane na miękko ziemniaki i aromatyczny sos sprawią, że to danie zagości na stałe w waszych domowych menu. Co ważne, jego wykonanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3-4 plasterki szynki drobiowej
- kawałek swojskiej kiełbasy cienkiej lub innej (1 laska)
- 1 cebula
- sól
- sól ziołowa
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka słodka czerwona
- szczypta suszonych ziół bazylii
- trochę posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- około 2 łyżki śmietany
- olej do smażenia
Gęsty sos z kiełbasą i ziemniakami – jak zrobić?
- Kiełbasę cienko kroimy w plasterki, a szynkę kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy olej i wrzucamy kiełbaski wraz z cebulką. Posypujemy przyprawami i smażymy mieszając aż cebulka się zezłoci, a kiełbaska delikatnie przypiecze.
- Składniki zalewamy około szklanką przegotowanej gorącej wody. Całość przyprawiamy do smaku i gotujemy przez około kwadrans na niewielkim ogniu. Dodajemy posiekaną natkę.
- W kubeczku mieszamy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu (aby nie zważyło się podczas wlewania) i wymieszane składniki wlewamy do rondla energicznie mieszając. Zagotowujemy.
Podajemy z ziemniakami i surówką, ogórkiem kiszonym lub buraczkami.
Sos z kiełbasy.
xxxx – dodatkowe informacje
Sos z kiełbasy podajemy z ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany
Następny przepis: Gicz z jelenia w warzywach