Gęsty sos rabarbarowy

Gęsty sos rabarbarowy

Przygotowujecie się na rodzinne spotkanie i szukacie idealnego dodatku do deserów? Mamy dla Was idealny przepis na gęsty sos rabarbarowy. Ten kwaśny i zarazem słodki sos, to doskonałe uzupełnienie wielu deserów, takich jak lody, ciasta czy naleśniki. To niezwykle proste do wykonania danie, które z pewnością umili każde rodzinne spotkanie. Cudownie zbalansowany smak sosu rabarbarowego wzbogaci każdy deser, dając mu zupełnie nowy, świeży charakter. Spróbuj sam – gęsty, słodko-kwaśny sos rabarbarowy czeka na Ciebie!

Składniki:

  • 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1/3 szklanki rodzynek sułtanek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu winnego (jabłkowego)
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania gęstego sosu rabarbarowego:

  1. Przygotować składniki. Rabarbar obrać, umyć.
  2. Rabarbar i cebulę drobno pokroić w cienkie plasterki.
  3. Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki. Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar, rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują.
  4. Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, ostudzić i wstawić do lodówki.

xxxx – dodatkowe informacje

* podawać do zimnych mięs , wędlin, serów

** z tych składników wychodzi mały słoiczek – tak na 3 osoby na jeden posiłek

** sos rabarbarowy podaje sie dobrze schłodzony

**** sos rabarbarowy można wekować ( pasteryzując 15 minut)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chutney z mango
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode