Gęsty sos rabarbarowy
Przygotowujecie się na rodzinne spotkanie i szukacie idealnego dodatku do deserów? Mamy dla Was idealny przepis na gęsty sos rabarbarowy. Ten kwaśny i zarazem słodki sos, to doskonałe uzupełnienie wielu deserów, takich jak lody, ciasta czy naleśniki. To niezwykle proste do wykonania danie, które z pewnością umili każde rodzinne spotkanie. Cudownie zbalansowany smak sosu rabarbarowego wzbogaci każdy deser, dając mu zupełnie nowy, świeży charakter. Spróbuj sam – gęsty, słodko-kwaśny sos rabarbarowy czeka na Ciebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
- 1/3 szklanki rodzynek sułtanek
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu winnego (jabłkowego)
- cukier
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania gęstego sosu rabarbarowego:
- Przygotować składniki. Rabarbar obrać, umyć.
- Rabarbar i cebulę drobno pokroić w cienkie plasterki.
- Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki. Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar, rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują.
- Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, ostudzić i wstawić do lodówki.
xxxx – dodatkowe informacje
* podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
** z tych składników wychodzi mały słoiczek – tak na 3 osoby na jeden posiłek
** sos rabarbarowy podaje sie dobrze schłodzony
**** sos rabarbarowy można wekować ( pasteryzując 15 minut)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chutney z mango
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z truskawkami