Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany
Chowder kukurydziany to pyszna, sycąca zupa, doskonała na ciepły obiad lub kolację. Charakteryzuje się wyrazistym, słodkawym smakiem kukurydzy oraz gęstą, aksamitną konsystencją, dzięki zawartości mleka i ziemniaków. Choć ma swoje korzenie w kuchni amerykańskiej, z powodzeniem zagościł także na naszych stołach. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników właśnie tego warzywa. Przepis na chowder kukurydziany można łatwo dopasować do swoich upodobań, dodając do zupy ulubione przyprawy lub dodatki. Niezwykłe połączenie składników sprawia, że jest to danie niepowtarzalne, idealne na wszelkie okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 średnia czerwona papryka, posiekana
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ok 1/4 szklanki mąki – 1 łyżka
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- ok 350g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę – 350 g
- 1 szklanka śmietany kremówki
- ok 350g ziaren kukurydzy
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 liść laurowy
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany – jak zrobić?
-
1.
Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. -
2.
Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty. -
3.
Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. -
4.
W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. -
5.
Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego
Chowder kukurydziany – dodatkowe informacje
Świeża kukurydza ma zdecydowaną przewagę. Kolby, które wrzucamy do wywaru, dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy już obgotowywać kolby w bulionie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gesie udka duszone w warzywach
Następny przepis: Gęsty sok malinowy