Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery
Głęboka słodycz kakaowa dodaje wykończenia każdemu deserowi. Ta gęsta polewa kakaowa to doskonały dodatek do ciast czy innych deserów, które potrzebują dodatkowego posmaku. Jeżeli zastanawiasz się, czym zagęścić polewę czekoladową lub jak uratować polewę czekoladową, ten przepis na pewno spełni twoje oczekiwania. Gęstość polewy jest kluczowa dla uzyskania odpowiedniego wyglądu i składniki tego przepisu pomogą Ci ją osiągnąć. Ta polewa jest nie tylko wygodna do przygotowania, ale również niezwykle smaczna. Biorąc pod uwagę, jak łatwo jest zagęścić polewę czekoladową, zawsze warto mieć ten przepis pod ręką.
admin
Składniki:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- żelatyna (płaskie, pół łyżeczki)
Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery – jak zrobić?
-
1.
Do kieliszka wsyp pół łyżeczki żelatyny i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw. W garnku rozpuść dokładnie margarynę z cukrem, aż do zagotowania. -
2.
Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj z polewą. -
3.
Tak przygotowaną gęstą polewę najlepiej od razu polej na ciasto. -
4.
Polewę najlepiej mieszać rózgą.
Słowa kluczowe: czym zagęścić polewę czekoladową, jak uratować polewę czekoladową, jak zagęścić polewę czekoladową
Porady – Dodatkowe informacje
Jeśli polewa jest za rzadka, dodaj jeszcze do gorącej łyżeczkę kakao i wymieszaj. Kakao powoduje ściągnięcie się polewy. Natomiast jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i ponownie podgrzej. Jeśli w polewie pojawi się rozwarstwienie tłuszczu, to dolej odrobinę zimnej wody i mieszaj.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polenta - wersja podstawowa
Następny przepis: Polewa z czekolady