Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim

Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim

Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim to orzeźwiająca i smakowita wariacja klasycznego hiszpańskiego dania. Za ten niepowtarzalny przepis odpowiada znana polska szef kuchni, Magda Gessler, która po raz kolejny udowadnia, że potrafi wydobyć najwięcej z każdego składnika. Połączenie soczystego ogórka i aksamitnego awokado w połączeniu z gęstym jogurtem greckim daje niezwykle zadowalający i orzeźwiający efekt. Ta chłodna zupa gazpacho to idealny wybór na gorące lato, kiedy potrzebujemy coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego. Dzięki zastosowaniu naturalnych składników, danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

Składniki:

  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1/2 awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 garście szpinaku baby
  • aromatyczne zioła: natka pietruszki, bazylia, mięta …
  • 3-4 kostki lodu
  • 1-2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz do smaku
  • miód (do smaku)

Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki połącz w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Dopraw pieprzem, solą, miódem i sokiem z limonki.
  2. Zupę przelej do szklanek lub do głębokich miseczek, od razu po przygotowaniu, na wierzchu rozłóż trochę, pokrojonego w cienkie paseczki, świeżego ogórka. Całość polej delikatnie oliwą z oliwek.

Słowa kluczowe: gazpacho Magdy Gessler, gazpacho przepis Gessler

Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim – dodatkowe informacje

Jeśli nie dodajemy lodu, wstawiamy zupę do lodówki do schłodzenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa
Następny przepis: Gazpacho (chłodnik pomidorowy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode