Gazpacho hiszpański chłodnik pomidorowy

Gazpacho hiszpański chłodnik pomidorowy

Zanurzmy się w smaki słonecznej Hiszpanii z tym przepisem na Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy. To orzeźwiająca zupa na zimno, pełna intensywnego smaku dojrzewających w słońcu pomidorów. Gazpacho jest nie tylko przepyszne i sycące, ale również niewiarygodnie zdrowe, dzięki obfitości świeżych warzyw. To idealna potrawa na upalne letnie dni, kiedy potrzebujesz coś lekkiego, ale jednocześnie zaspokajającego Twój głód. Klasyczne hiszpańskie Gazpacho to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej– proste, zdrowe składniki, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Zanotuj ten przepis i ciesz się smakiem prawdziwego gazpacho w zaciszu swojego domu!

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych i mięsistych pomidorów
  • mała cebula (najlepiej cukrowa)
  • strąk czerwonej papryki
  • pół dużego ogórka wężowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kromka pszennego chleba bez skóry
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich

Gazpacho hiszpański chłodnik pomidorowy – jak zrobić?

  1. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę myjemy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w większą kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cząstki. Ogórka cienko obieramy kroimy na plastry. Z cebuli obieramy wierzchnią warstwę, kroimy na cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (lub miski), dodajemy pokruszony chleb, miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Jeżeli to konieczne dodajemy ok. 1/3-1/4 szklanki bardzo zimnej, przegotowanej wody do rozrzedzenia.
  3. Zupę wkładamy do lodówki i mocno schładzamy (przynajmniej 1-2 godziny przed podaniem). Rozlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i oprószamy grubo mielonym, czarnym pieprzem.

Słowa kluczowe: hiszpański chłodnik z pomidorów, chlodnik z pomidorow, zupa pomidorowa na zimno, gazpacho przepisy, hiszpańskie gazpacho, chłodnik hiszpański, przepis na zupe gazpacho, chłodnik gazpacho, gazpacho pomidorowe, gazpacho przepis oryginalny, gazpacho z pomidorów, chlodnik gazpacho, przepis na gazpacho po hiszpańsku, chłodnik z pomidorów, zupa gazpacho, chłodnik pomidorowy, gazpacho przepis

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli chcesz podać zupę natychmiast, włóż do każdej miseczki po 2-3 ziołowe kostki lodu domowej roboty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim
Następny przepis: Gęś faszerowana kaszą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode