Gazpacho (chłodnik pomidorowy)

Gazpacho (chłodnik pomidorowy)

Kiedy słońce praży najciężej, idealnym sposobem na schłodzenie organizmu jest Gazpacho – tradycyjny chłodnik andaluzyjski. Przepis ten pochodzi z gorącej, pełnej słońca Andaluzji, jednego z najpiękniejszych regionów Hiszpanii. Gazpacho to prawdziwy rarytas, który łączy w sobie świeżość i lekkość, idealny na upalne dni. Właśnie tam, gdzie pomidory są najbardziej soczyste, powstał ten niepowtarzalny przepis. Delikatne połączenie pomidorów, papryki, ogórka, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu winnego i soli tworzy wyjątkowo orzeźwiające danie, które doskonale gasi pragnienie i koi podrażnione słońcem ciało. Mimo iż Gazpacho jest potrawą regionu Andaluzji znajduje rzeszę swoich wielbicieli na całym świecie.

Składniki:

  • Około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
  • Cały ogórek zielony (obrane ze skórki)
  • Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)
  • 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
  • Listki świeżej bazylii
  • Sól, biały pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji

Gazpacho (chłodnik pomidorowy) – jak zrobić?

  1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę.
  2. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
  3. Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią.

Gazpacho (chłodnik pomidorowy) – dodatkowe informacje

Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim
Następny przepis: Gęś faszerowana kaszą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode