Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa

Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa

Garus to tradycyjna świętokrzyska zupa owocowa, której korzeni można doszukać się w dawnej kuchni wiejskiej. Istnieje wiele wersji tego przepisu, a my skupimy się na klasycznej odsłonie: garus ze śliwek. Ta słodka zupa to doskonałe danie na letnie dni, kiedy to bogactwo aromatu i smaku dojrzałych owoców daje niepowtarzalny efekt. Wiele osób na Świętokrzyszczyźnie pamięta garus z dzieciństwa, serwowany jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Spróbujcie sami przygotować tę aromatyczną zupę, korzystając z naszego przepisu. Garus to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie kulinarny powrót do korzeni.

Składniki:

  • 200 g jabłek, obranych
  • 200 g gruszek, obranych
  • 200 g śliwek, bez pestek
  • cukier – do smaku, ok. 4 łyżek
  • Zaprawka:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie owoce myjemy.
  2. Owoce obieramy ze skórki, pestek.
  3. Owoce kroimy na cząstki. Przekładamy do garnka. Wlewamy 800 ml wody.
  4. Gotujemy do momentu rozgotowania owoców, ok. 20 min. Przecieramy je wówczas przez sito.
  5. Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie.
  6. Wlewamy do gorącej zupy. Szybko mieszamy. Dolewamy tyle wody jeszcze, aby miała konsystencję gęstej zupy. Zagotowujemy.
  7. Zupę podajemy na dwa sposoby- na zimno, to w upalne dni i na gorąco- w chłodniejsze.
    Koniecznym dodatkiem są ugotowane ziemniaki utłuczone z roztopionymi skwarkami.
  8. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Cukier wsypujemy stopniowo, ilość zależna od słodkości owoców.

Zupa nie może być zbyt słodka, gdy jednak przesłodzimy- wciskamy sok z cytryny- do smaku.

Trzeba ją doprawić według gustu smakowego, coś pomiędzy smakiem kisielu, a kompotu.

Dobrze, gdy owoce są dojrzale, lepiej się wówczas rozgotują, mają aromatyczny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Garmażerka na specjalne okazje
Następny przepis: Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode