Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa
Garus to tradycyjna świętokrzyska zupa owocowa, której korzeni można doszukać się w dawnej kuchni wiejskiej. Istnieje wiele wersji tego przepisu, a my skupimy się na klasycznej odsłonie: garus ze śliwek. Ta słodka zupa to doskonałe danie na letnie dni, kiedy to bogactwo aromatu i smaku dojrzałych owoców daje niepowtarzalny efekt. Wiele osób na Świętokrzyszczyźnie pamięta garus z dzieciństwa, serwowany jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Spróbujcie sami przygotować tę aromatyczną zupę, korzystając z naszego przepisu. Garus to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie kulinarny powrót do korzeni.
admin
Składniki:
- 200 g jabłek, obranych
- 200 g gruszek, obranych
- 200 g śliwek, bez pestek
- cukier – do smaku, ok. 4 łyżek
- Zaprawka:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zimnej wody
Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa – jak zrobić?
- Wszystkie owoce myjemy.
- Owoce obieramy ze skórki, pestek.
- Owoce kroimy na cząstki. Przekładamy do garnka. Wlewamy 800 ml wody.
- Gotujemy do momentu rozgotowania owoców, ok. 20 min. Przecieramy je wówczas przez sito.
- Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie.
- Wlewamy do gorącej zupy. Szybko mieszamy. Dolewamy tyle wody jeszcze, aby miała konsystencję gęstej zupy. Zagotowujemy.
- Zupę podajemy na dwa sposoby- na zimno, to w upalne dni i na gorąco- w chłodniejsze.
Koniecznym dodatkiem są ugotowane ziemniaki utłuczone z roztopionymi skwarkami. - Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Cukier wsypujemy stopniowo, ilość zależna od słodkości owoców.
Zupa nie może być zbyt słodka, gdy jednak przesłodzimy- wciskamy sok z cytryny- do smaku.
Trzeba ją doprawić według gustu smakowego, coś pomiędzy smakiem kisielu, a kompotu.
Dobrze, gdy owoce są dojrzale, lepiej się wówczas rozgotują, mają aromatyczny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Garmażerka na specjalne okazje
Następny przepis: Gazpacho z ogórkiem, awokado i jogurtem greckim