Gargamel wg. Siostry Anastazji

Gargamel wg. Siostry Anastazji

Dzisiejszy przepis zaprowadzi nas na kulinarną podróż do dzieciństwa, do bajkowego świata smerfów. Wypróbuj „Gargamel wg. Siostry Anastazji”, nieziemski deser, który jest absolutnie niesamowity zarówno na smaku, jak i na wygląd. To ciasto, nazwane na cześć jednego z najpopularniejszych antagonistsów świata bajek, jest propozycją nie tylko dla fanów tych małych, niebieskich postaci. Idealne na każdą okazję, zarówno dla małych, jak i dużych. Kuszące ciasto Gargamel Siostry Anastazji to prawdziwa ucztowanie dla podniebienia. Zapewniamy, z tym przepisem uda Ci się zachwycić swoją rodzinę i znajomych. Czas na placek Gargamel!

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 20 dag bakalii
  • Wkładka:
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 25 dag bakalii
  • Masa:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Gargamel wg. siostry anastazji – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto piernikowe
    Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temp 180 C lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Studzimy.
  2. 2.
    Wkładka
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą piane z białek. Pieczemy placek w temp 180 C ponownie przez 30-40 min. (Należy kontrolować czas pieczenia i jakiś czas zaglądać do ciasta przez szybkę. Czas pieczenia wydłuży się jeśli wasze jabłka miały w sobie dużo soku). Pozostawiamy do wystudzenia.
  3. 3.
    Masa
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.
  4. 4.
    Przełożenie ciasta: Piernik – część masy – wkładka – druga część masy – piernik – wierzch udekorować polewą.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto gargamel wg. Siostry Anastazji najlepiej smakuje po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galuszka z boczkiem
Następny przepis: Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode