Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną
Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną to eleganckie danie deserowe, które wprowadzi nutkę luksusu do każdego przyjęcia lub kolacji. Ten przepis, z delikatnym szampanem w roli głównej, będzie porywającym doświadczeniem dla zmysłów. Wykwintna kombinacja słodko – kwasowatych owoców z pikantną bitą śmietaną dodaje deserowi bogactwa i finezji. Ta galaretka jest nie tylko smaczna, ale również pięknie wygląda na talerzu, dzięki kolorowym owocom zawieszanym w błyszczącej galaretce. Idealna na wymyślne przyjęcia, jest także doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek szampana! Przygotuj się na podniebny spektakl!
admin
Składniki:
- Przepis na 3 porcje:
- 150 ml słodkiego szampana
- 1 zaokrąglona łyżeczka żelatyny
- Dowolne owoce, mogą być mrożone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru
Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną – jak zrobić?
- Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Lekko podgrzać, cały czas przy tym mieszając aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Wlać szampana, wymieszać. Rozlać do 3, niezbyt dużych kieliszków. Wrzucić po kilka owoców. Wstawić do lodówki aż szampan zastygnie.
- Śmietankę kremówkę wlać do miski, wsypać cukier, ubić na sztywną piankę. Wyłożyć na wierzch zastygniętej galaretki.
Galaretka z szampana – dodatkowe informacje
Można całkowicie pominąć owoce lub dodać świeże truskawki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretka z owocami
Następny przepis: Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką