Galaretka z kurzych łapek
Czy kiedykolwiek próbowaliście uwarzyć Galaretkę z kurzych łapek? Oto wyjątkowy, domowy przepis na tę tradycyjną polską potrawę, która zawsze wywołuje mnóstwo emocji. Przepis ten jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie gotowanie kurzych łapek. Galaretka z łapek kurzych to smaczne danie, które może być serwowane zarówno na codzienną kolację, jak i podczas świątecznych uroczystości. A dla miłośników kuchni domowej, kurze łapki do jedzenia to prawdziwa uczta! Dla zainteresowanych kalorycznością potrawy, warto dodać – galaretka drobiowa kalorie ma niewiele. To danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
admin
Składniki:
- 1,3 kg kurczęcych łapek
- 2,5 l wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- szczypta kwasku cytrynowego
Galaretka z kurzych łapek – jak zrobić?
-
Z łapek usunąć ewentualne pozostałości skóry, odciąć pazurki i opłukać.
Włożyć go garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zszumować.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
Następnie zmniejszyć gaz do minimum i na bardzo wolnym ogniu bardzo długo gotować pod przykryciem (kilka godzin, tak samo jak tradycyjne nóżki). -
Kiedy mięso zaczyna samo odchodzić od kostek, dołożyć do garnka obraną i umytą włoszczyznę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy włoszczyzna będzie miękka całość przelać przez sito (oczywiście wywar zachować!).
Z lekko przestudzonych łapek usunąć wszystkie kostki, a to co zostanie włożyć do przecedzonego wywaru (mój podczas gotowania zredukował się o połowę). -
Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem.
Przelać do salaterek i przestudzić, a następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Porady – dodatkowe informacje
Galaretka z kurzych łapek można podawać z ulubionym octem, sokiem cytrynowym lub chrzanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretka z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Następny przepis: Galaretka z kompotu owocowego