Galaretka z kurzych łapek

Galaretka z kurzych łapek

Czy kiedykolwiek próbowaliście uwarzyć Galaretkę z kurzych łapek? Oto wyjątkowy, domowy przepis na tę tradycyjną polską potrawę, która zawsze wywołuje mnóstwo emocji. Przepis ten jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie gotowanie kurzych łapek. Galaretka z łapek kurzych to smaczne danie, które może być serwowane zarówno na codzienną kolację, jak i podczas świątecznych uroczystości. A dla miłośników kuchni domowej, kurze łapki do jedzenia to prawdziwa uczta! Dla zainteresowanych kalorycznością potrawy, warto dodać – galaretka drobiowa kalorie ma niewiele. To danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Składniki:

  • 1,3 kg kurczęcych łapek
  • 2,5 l wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • szczypta kwasku cytrynowego

Galaretka z kurzych łapek – jak zrobić?

  1. Z łapek usunąć ewentualne pozostałości skóry, odciąć pazurki i opłukać.
    Włożyć go garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zszumować.
    Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
    Następnie zmniejszyć gaz do minimum i na bardzo wolnym ogniu bardzo długo gotować pod przykryciem (kilka godzin, tak samo jak tradycyjne nóżki).
  2. Kiedy mięso zaczyna samo odchodzić od kostek, dołożyć do garnka obraną i umytą włoszczyznę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Kiedy włoszczyzna będzie miękka całość przelać przez sito (oczywiście wywar zachować!).
    Z lekko przestudzonych łapek usunąć wszystkie kostki, a to co zostanie włożyć do przecedzonego wywaru (mój podczas gotowania zredukował się o połowę).
  3. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem.
    Przelać do salaterek i przestudzić, a następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała.

Porady – dodatkowe informacje

Galaretka z kurzych łapek można podawać z ulubionym octem, sokiem cytrynowym lub chrzanem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretka z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Następny przepis: Galaretka z kompotu owocowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode