Galaretka drobiowa bez żelatyny
„Galaretka drobiowa bez żelatyny” to przysmak, który wprowadzi do naszej kuchni nutę tradycji i elegancji. Ta delikatna i smaczna potrawa jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu lub na wyjątkowe okazje. Przepis jest idealny dla tych, którzy cenią sobie naturalne składniki i troszczą się o to, co ląduje na ich talerzu. Zamiast komercyjnej żelatyny, będąca często źródłem sztucznych dodatków, składniki tego przepisu tworzą galaretkę w naturalny sposób. Białko zawarte w składnikach drobiowych pozwala uzyskać prawidłową konsystencję bez konieczności dodawania żelatyny.
admin
Składniki:
- 1,5kg kurczakowych łapek
- 3 kurczakowe nóżki
- Cebula
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- Seler
- Sól
- Pieprz
- Wegeta
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Maggi
- Parę listków natki pietruszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Groszek konserwowy
Galaretka drobiowa bez żelatyny – jak zrobić?
- Z łapek obcinamy pazurki. Wkładamy do garnka i na nie układamy nóżki.
- Dodajemy marchew, pietruszkę i seler.
- Zalewamy wodą tak, aby tylko przykryć składniki. Gotujemy wywar przez godzinę.
- Po godzinie dodajemy pieprz, dużą ilość soli, maggi, wegetę oraz listek laurowy i ziele angielskie.
- Gotujemy jeszcze godzinę.
- Następnie nóżki wyciągamy, aby ostygły, a wywar przecedzamy przez sitko.
- Do plastikowych kubeczków lub filiżanek wkładamy po jednym listku natki, kilka groszków konserwowych oraz ósemkę jajka.
- Mięso z nóżek obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do kubeczków.
- Zalewamy wywarem.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretka drobiowa bez żelatyny – dodatkowe informacje
Aby smakowały ciekawiej kropimy octem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretka czyli walentynkowe inspiracje w filmie - Valentine's Day Inspiration - movie
Następny przepis: Galaretka drobiowa