Galareta z golonki

Galareta z golonki

Chcesz zaskoczyć swoich gości niecodziennym przekąską? Galareta z golonki to tradycyjne danie, które z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ta wykwintna przystawka, pochodząca z kuchni staropolskiej, jest jednocześnie delikatna w smaku, ale także prosta do wykonania. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań czy też eleganckich przyjęć. W naszym przepisie używamy golonki indyka, co nadaje potrawie nieco oryginalnego smaku. Galareta z golonki to doskonały przykład, jak tradycyjne danie może przybrac nowy, kreatywny wymiar.

Składniki:

  • 1 duża golonka
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 l wody
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Galareta z golonki indyka – jak zrobić?

  1. Nóżkę i golonkę dokładnie wyszoruj. Zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu 1.5 godziny.
  2. Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa, bez czosnku (cebula upalona na ogniu) i przyprawy. Gotuj jeszcze godzinę do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. Czosnek pokrojony w plasterki dodaj 15 minut przed końcem gotowania.
  3. Mięso wyłóż na talerz, a wywar przecedź przez gęste sitko.
  4. Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody i po napęcznieniu dodaj do wywaru. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, wywar dopraw.
  5. Do pojemniczków włóż pokrojone jajka i warzywa, oraz czyste mięso bez skór i tłustych części. Zalej tężejącym wywarem.

Galareta z golonki – dodatkowe informacje

W porze zimowej żelatyny do galarety z golonki indyka nie dodaję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galareta z dzika
Następny przepis: Galareta z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode