Galareta z golonki
Chcesz zaskoczyć swoich gości niecodziennym przekąską? Galareta z golonki to tradycyjne danie, które z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ta wykwintna przystawka, pochodząca z kuchni staropolskiej, jest jednocześnie delikatna w smaku, ale także prosta do wykonania. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań czy też eleganckich przyjęć. W naszym przepisie używamy golonki indyka, co nadaje potrawie nieco oryginalnego smaku. Galareta z golonki to doskonały przykład, jak tradycyjne danie może przybrac nowy, kreatywny wymiar.
admin
Składniki:
- 1 duża golonka
- 1 nóżka wieprzowa
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka żelatyny
- 2 l wody
- 1/2 puszki groszku
- 2 jajka ugotowane na twardo
Galareta z golonki indyka – jak zrobić?
- Nóżkę i golonkę dokładnie wyszoruj. Zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu 1.5 godziny.
- Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa, bez czosnku (cebula upalona na ogniu) i przyprawy. Gotuj jeszcze godzinę do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. Czosnek pokrojony w plasterki dodaj 15 minut przed końcem gotowania.
- Mięso wyłóż na talerz, a wywar przecedź przez gęste sitko.
- Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody i po napęcznieniu dodaj do wywaru. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, wywar dopraw.
- Do pojemniczków włóż pokrojone jajka i warzywa, oraz czyste mięso bez skór i tłustych części. Zalej tężejącym wywarem.
Galareta z golonki – dodatkowe informacje
W porze zimowej żelatyny do galarety z golonki indyka nie dodaję.