Galantyna z sosem żurawinowym
Galantyna z sosem żurawinowym to elegancki i smakowy przepis na danie szczególne, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Jest to starannie przygotowana gęś, pełna rozbudowanych smaków, podawana z kwaskowatym, ale słodkim sosem żurawinowym. To rewelacyjna propozycja na eleganckie spotkania, jak również świąteczne rodzinne biesiady. Dla miłośników tradycji i klasyki ta galantyna z gęsi to ukłon w stronę starych kulinarnych tradycji, a sosem żurawinowym dodaje odpowiedni sezonowy smaczek. Delikatność gęsiny idealnie komponuje się z lekko cierpkim smakiem żurawin. Mimo że wymaga trochę pracy i cierpliwości, efekt końcowy jest tego wart.
admin
Składniki:
- Galantyna:
- 1 kurczak ok 1,8 kg
- 5 marchwi
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki kartoflanki
- 4 łyżki bułki tartej
- Vegeta i pieprz
- Sos żurawinowy:
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki żurawiny ze słoika
- 2 łyżeczki chrzanu
Galantyna z sosem żurawinowym – jak zrobić?
- Z gęsi, marchwi, pietruszki i selera oraz Vegety ugotować rosół.
-
Mięso obrać i przestudzone przemielić przez maszynkę do mięsa.
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. - Do miski włożyć przemielone mięso, warzywa pokrojone w kostkę, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, kartoflankę, bułkę tartą i 1 1/2 szklanki rosołu. Doprawić Vegetą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
-
Na kawałki gazy około 20 cm na 40 cm kłaść porcje masy i zawijać w rulon.
W proporcji 1 do 1 (rosół do wody) plus 2 łyżki Vegety, włożyć rulony i gotować około 10 minut od zagotowania. -
Galantynę wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia.
Gdy będzie zimna, zdjąć z niej gazę i włożyć do lodówki. Podawać z sosem. - Sos: majonez, żurawinę i chrzan dokładnie wymieszać.
Galantyna z sosem żurawinowym – dodatkowe informacje
Jeżeli lubimy ostrzejszy sos, można dodać więcej chrzanu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galantyna z kurczaka
Następny przepis: Galareta wieprzowa w słoikach