Galantyna z sosem żurawinowym

Galantyna z sosem żurawinowym

Galantyna z sosem żurawinowym to elegancki i smakowy przepis na danie szczególne, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Jest to starannie przygotowana gęś, pełna rozbudowanych smaków, podawana z kwaskowatym, ale słodkim sosem żurawinowym. To rewelacyjna propozycja na eleganckie spotkania, jak również świąteczne rodzinne biesiady. Dla miłośników tradycji i klasyki ta galantyna z gęsi to ukłon w stronę starych kulinarnych tradycji, a sosem żurawinowym dodaje odpowiedni sezonowy smaczek. Delikatność gęsiny idealnie komponuje się z lekko cierpkim smakiem żurawin. Mimo że wymaga trochę pracy i cierpliwości, efekt końcowy jest tego wart.

Składniki:

  • Galantyna:
    • 1 kurczak ok 1,8 kg
    • 5 marchwi
    • 1 mały seler
    • 1 pietruszka
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 2 jajka
    • 4 łyżki kartoflanki
    • 4 łyżki bułki tartej
    • Vegeta i pieprz
  • Sos żurawinowy:
    • 5 łyżek majonezu
    • 3 łyżki żurawiny ze słoika
    • 2 łyżeczki chrzanu

Galantyna z sosem żurawinowym – jak zrobić?

  1. Z gęsi, marchwi, pietruszki i selera oraz Vegety ugotować rosół.
  2. Mięso obrać i przestudzone przemielić przez maszynkę do mięsa.
    Marchew, seler i pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
  3. Do miski włożyć przemielone mięso, warzywa pokrojone w kostkę, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, kartoflankę, bułkę tartą i 1 1/2 szklanki rosołu. Doprawić Vegetą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  4. Na kawałki gazy około 20 cm na 40 cm kłaść porcje masy i zawijać w rulon.
    W proporcji 1 do 1 (rosół do wody) plus 2 łyżki Vegety, włożyć rulony i gotować około 10 minut od zagotowania.
  5. Galantynę wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia.
    Gdy będzie zimna, zdjąć z niej gazę i włożyć do lodówki. Podawać z sosem.
  6. Sos: majonez, żurawinę i chrzan dokładnie wymieszać.

Galantyna z sosem żurawinowym – dodatkowe informacje

Jeżeli lubimy ostrzejszy sos, można dodać więcej chrzanu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galantyna z kurczaka
Następny przepis: Galareta wieprzowa w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode