Frużelina malinowa
Frużelina malinowa to niezwykle aromatyczny i słodki dodatek do wielu deserów. Wykonana z sezonowych, soczystych malin, doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortów lub jako warstwa w domowych wypiekach. Frużelina to prawdziwa eksplozja smaku, która przeniesie Cię myślami do słonecznych dni letnich, niezależnie od pory roku. Ten przepis jest prosty w wykonaniu i niezwykle wydajny – kremowość i intensywny smak malin spodoba się każdemu wielbicielowi owocowych smaków. Ugotowaną frużelinę można również z łatwością przechowywać w słoikach, ciesząc się jej smakiem przez długi czas.
admin
Składniki:
- 300 gramów malin
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Frużelina malinowa – jak zrobić?
-
1.
Maliny przebrać, rzucić do garnka i zasypać cukrem, mieszając aby nie przywarły do dna. Gotować ok 10 minut.
-
2.
Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać i wlać do gotujących się malin, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.
-
3.
Gotową gorącą frużeliną napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Frużelina malinowa – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy pozbyć się pesteczek, maliny przed dodaniem mąki wystarczy przetrzeć przez gęste sitko lub gazę.