Frużelina malinowa

Frużelina malinowa

Frużelina malinowa to niezwykle aromatyczny i słodki dodatek do wielu deserów. Wykonana z sezonowych, soczystych malin, doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortów lub jako warstwa w domowych wypiekach. Frużelina to prawdziwa eksplozja smaku, która przeniesie Cię myślami do słonecznych dni letnich, niezależnie od pory roku. Ten przepis jest prosty w wykonaniu i niezwykle wydajny – kremowość i intensywny smak malin spodoba się każdemu wielbicielowi owocowych smaków. Ugotowaną frużelinę można również z łatwością przechowywać w słoikach, ciesząc się jej smakiem przez długi czas.

Składniki:

  • 300 gramów malin
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Frużelina malinowa – jak zrobić?

  1. 1.

    Maliny przebrać, rzucić do garnka i zasypać cukrem, mieszając aby nie przywarły do dna. Gotować ok 10 minut.

  2. 2.

    Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać i wlać do gotujących się malin, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.

  3. 3.

    Gotową gorącą frużeliną napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Frużelina malinowa – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy pozbyć się pesteczek, maliny przed dodaniem mąki wystarczy przetrzeć przez gęste sitko lub gazę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frutina
Następny przepis: Frużelina wiśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode