Frittata z Szynką, Szpinakiem, Fetą i Pomidorami
Miłośnicy śródziemnomorskiego smaku na pewno docenią ten przepis. Frittata to włoska potrawa bardzo podobna do hiszpańskiej tortilli. Eisza wersja jest doskonałym połączeniem szynki, aromatycznego szpinaku, solonej fety i soczystych pomidorów. Ten prosty i szybki w wykonaniu przepis jest idealny na śniadanie, lunch, a nawet kolację. Frittata z szynką, szpinakiem, fetą i pomidorami zapewnia bogactwo smaków i zdrowych składników. Przepis ten jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałości po obiedzie lub rozwiązanie problemu, co zrobić, gdy w lodówce pozostało tylko kilka składników.
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g szynki lub innej wędliny
- 1 pomidor
- 100 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- 100 g sera feta
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku
Frittata z szynką, szpinakiem, fetą i pomidorami – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
- Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 – 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle przeciśnięty czosnek przez praskę, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę fetą, nałożyć na wierzch plasterki pomidora, posypać papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 13 minut.
- Gotową frittatę posypać szczypiorkiem.
Słowa kluczowe: frittata ze szpinakiem
Frittata z Szynką, Szpinakiem, Fetą i Pomidorami – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie patelni z odpinaną rączką, można zawinąć rączkę patelni w folię aluminiową.