Frittata z brokułami i serem feta
Frittata z brokułami i serem feta to doskonałe danie dla każdego, kto szuka prostej, ale pełnej aromatu propozycji na szybki obiad lub kolację. Ta wyjątkowa kombinacja brokułów, których soczystość doskonale kontrastuje z delikatnym i słonym serem feta, z pewnością oczaruje podniebienia wszystkich smakoszy. Frittata to włoska odpowiedź na omlet, a dodatek brokułów przygotowanych na parze oraz sera feta sprawia, że jest to danie nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowych składników. To również wspaniała opcja dla osób na diecie bezglutenowej. Czy jesteś gotowy odkryć ten przepis?
admin
Składniki:
- – 8 jajek
- – 1 mały brokuł
- – 8 łyżek śmietanki 30 %
- – 80 g sera Feta
- – 90 g wiórek sera Mozzarella
- – kilka pomidorków koktajlowych
- – 1,5 łyżki masła
- – 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- – sól i pieprz do smaku
- – 1 łyżka natki pietruszki (do posypania)
- __________________________
- AKCESORIA KUCHENNE
- – patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
- – mikser lub blender
- – mały garnek
Frittata z brokułami i serem feta – jak zrobić?
- Ser Feta kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.
- Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo – jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni masło.
- Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 – 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół) i pieczemy przez około 12 – 13 minut. Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
porady – dodatkowe informacje: Frittata z brokułami i serem feta
Frittatę z brokułami podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.