Francuskie ślimaki z salami

Francuskie ślimaki z salami

Jeżeli szukasz oryginalnego i smakowitego przepisu na przystawkę, który zaskoczy Twoich gości, to francuskie ślimaki z salami są właśnie dla Ciebie. To wariacja na temat klasycznych ślimaków francuskich, gdzie ciasto francuskie zawija się w kształcie ślimaka wypełniając go różnorodnymi składnikami. W tym przypadku, to pikantna salami dodaje wyjątkowy charakter. Ślimaki francuskie są chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku. Te małe, apetyczne przekąski zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na przyjęcia, imprezy czy rodzinną kolację. Spróbuj i przekonaj się jak pyszne mogą być!

Składniki:

  • Na 15 sztuk:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 20 dkg salami np bankietowe
  • 5 pieczarek
  • 15 dkg wędzonego sera żółtego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Francuskie ślimaki z salami – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć.

  2. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 30 minut.

Francuskie ślimaki z salami – dodatkowe informacje

Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać z filiżanką barszczu czerwonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuskie SAKIEWKI ze szpinakiem i fetą.
Następny przepis: Francuszkie ciastka z dżemem morelowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode