Francuskie ślimaki z salami
Jeżeli szukasz oryginalnego i smakowitego przepisu na przystawkę, który zaskoczy Twoich gości, to francuskie ślimaki z salami są właśnie dla Ciebie. To wariacja na temat klasycznych ślimaków francuskich, gdzie ciasto francuskie zawija się w kształcie ślimaka wypełniając go różnorodnymi składnikami. W tym przypadku, to pikantna salami dodaje wyjątkowy charakter. Ślimaki francuskie są chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku. Te małe, apetyczne przekąski zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na przyjęcia, imprezy czy rodzinną kolację. Spróbuj i przekonaj się jak pyszne mogą być!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 15 sztuk:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 20 dkg salami np bankietowe
- 5 pieczarek
- 15 dkg wędzonego sera żółtego
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Francuskie ślimaki z salami – jak zrobić?
-
Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć.
-
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 30 minut.
Francuskie ślimaki z salami – dodatkowe informacje
Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać z filiżanką barszczu czerwonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuskie SAKIEWKI ze szpinakiem i fetą.
Następny przepis: Francuszkie ciastka z dżemem morelowym