Francuskie macarons z kremowym nadzieniem
Macarons to kwintesencja francuskiej słodkiej kuchni – wyjątkowo delikatne, kruche ciasteczka o nieziemsko aksamitnym kremie w środku. Ten przepis na francuskie macarons z kremowym nadzieniem jest idealnym zasobem dla tych, którzy marzą o przygotowaniu tych wyrafinowanych ciastek we własnym domu. Francuskie macarons, mimo iż są nieco skomplikowane, i tak będą wartościowym dodatkiem do twojego repertuaru kulinarnego. Są doskonałe na specjalne okazje, ale także jako codzienny deser. Z naszym przepisem na pewno opanujesz tę sztukę do perfekcji. Zapraszamy do eksperymentowania z różnymi smakami i kolorami, by za każdym razem odkrywać na nowo to słodkie słodkie małe cudo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 100 g migdałów mielonych (bez skórki, na przykład z Lidl),
- – 125 g cukru pudru,
- – 3 białka (około 70-75g, schłodzone),
- – szczypta soli,
- – około 20 g drobnego cukru,
- – różowy barwnik spożywczy (nadaje kolor fuksji, ale na zdjęciach wydaje się nieco czerwony).
- Nadzienie:
- – około 150 g serka Almette (śmietankowego lub jogurtowego),
- – 45 g masła (temperatura pokojowa),
- – 1/2 szklanki cukru pudru,
- – kilka malin z kompotu i odrobina syropu malinowego (zbyt duża ilość rozcieńczy nam masę, a tego nie chcemy).
Francuskie macarons z kremowym nadzieniem – jak zrobić?
- Mąka migdałowa: zmielone migdały łączymy z cukrem pudrem, mieszamy, a następnie dokładnie przesiewamy przez sito o małych oczkach. Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy (odrobinę, lecz należy pamiętać, że podczas pieczenia makaroniki bledną). Ubitą piany delikatnie mieszamy z częścią mąki migdałowej, a następnie dodajemy resztę i delikatnie mieszamy łyżką. Możemy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub nakładać łyżeczką na silikonową matę z miejscem na makaroniki. Taka mata ułatwia nam wylewanie makaroników, a także pokazuje gdzie i ile mamy wylać ciasta (trochę mniej niż jest na obwódce). Matę położyłam na płaską blaszkę do pieczenia (która jest w zestawie w piekarniku). Ciasto nie wylewa się, chyba że za dużo wylejemy. Nakładamy tak pół łyżeczki na środek i czekamy, aż ładnie rozprowadzi się, jeśli zabraknie dodajemy trochę więcej, jak wyleje się zgarniamy np. wykałaczką. Następnie z niedużej wysokości zrzucamy blaszkę na blat tak ok. 5 razy, aby odpowietrzyć makaroniki (żeby nie tworzyły się bąble czy pory na wierzchu). Następnie czekamy ok. 45 min. na lekkie wyschnięcie ich. W tym czasie nie robimy przeciągów, ani nie wystawiamy makaroników na słońce, gdyż nie lubią zmian temperatur, podobno nie wychodzą jak pada deszcz, ale nie testowałam tego. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni opcja „góra-dół” (termoobieg niewskazany!). Po tym czasie makaroniki nam urosną i na górze będą tworzyć piękna twardą skorupkę, na dole utworzy się piękna firanka. Wyjmujemy, czekamy do całkowitego ostudzenia – wtedy możemy je zdjąć z maty. Wcześniej będą się kleić i możemy urwać środek. Środek jest mokry, lepiący się, wierzch wyschnięty jak beza.
- Nadzienie: Masło i cukier umieszczamy w misie miksera. Trzemy do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Serek dodajemy stopniowo, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy syrop i kilka malin, pamiętając żeby nie rozcieńczyć za bardzo masy. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Następnie makaroniki położyłam płasko na talerz i włożyłam do lodówki do stężenia masy, tak z 2 godz.
Słowa kluczowe: macarons przepisy, macarons przepis
Francuskie macarons z kremowym nadzieniem – dodatkowe informacje
Makaroniki bez nadzienia przechowujemy do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce (później miękną a falbanka się rozpływa). Można również zamrozić do 1 miesiąca. Po przełożeniu nadzieniem należy przechowywać w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuskie faworki
Następny przepis: Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem