Francuski przysmak
Francuska kuchnia jest prawdziwie klasyczną kuchnią, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Dziś chcemy podzielić się z Wami recepturą na genialny, francuski przysmak. Kombinuje on delikatne składniki, wyselekcjonowane tak, by zachować harmonię smaku typową dla kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Jest to danie pełne energii i smaku, które jest jednocześnie proste i eleganckie. Idealne na specjalne okazje lub na codzienny obiad. Poznaj smak prawdziwej Francji bez opuszczania swojej kuchni. Czas naowej przygody – czas odkryć tajemnice francuskich przysmaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- kostka twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 1 jabłko – średniej wielkości
- 1 kiwi
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- opakowanie ciasta francuskiego
Francuski przysmak – jak zrobić?
-
1.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pół. Na jednej połówce w środku robimy podłużne paski, zostawiając brzegi nietknięte o tak jak na zdjęciu. -
2.
Na drugiej połówce rozsmarowujemy twaróg zmieszany z cukrem i jogurtem. Zostawiamy kilku centymetrowe marginesy z każdej strony. Na twaróg nakładamy, obrane i pokrojone w plastry kiwi i pokrojone półplasterki jabłko. Całość posypujemy cynamonem i imbirem. -
3.
Na wierzch nakładamy delikatnie pociętą połówkę i zawijamy warkoczyki, a brzegi sklejamy – można zrobić wzorek widelcem. Teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C (przy termoobiegu – bez 200C) i pieczemy 25 minut, po czym zostawiamy po wyłączeniu jeszcze z 10 minut bez otwierania drzwiczek.
Francuski przysmak – dodatkowe informacje
Można oczywiście całość ciasta posmarować jajkiem ale ja już nie miałam jajek więc zrobiłam bez – połysku może nie ma ale smak zabójczy ;D
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuski kisz z porami
Następny przepis: Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią