Forszmak
Forszmak królewski to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, które zdobyło wielką popularność w Polsce, głównie na Lubelszczyźnie. Jest to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw, a jednocześnie doskonały pomysł na pyszne, syte i rozgrzewające danie. Forszmak zawdzięcza swój niepowtarzalny smak mieszance różnych składników i przypraw, które po długim gotowaniu tworzą palce lizać kompozycję. Mięso, warzywa, przyprawy i sos tworzą razem prawdziwą symfonię smaku, której nie da się zapomnieć. Danie to zasługuje na miano królewskiego, bo trudno o lepsze połączenie składników i smaków, które wymagają odpowiedniego poświęcenia czasu.
admin
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- papryka czerwona
- 4 ogórki kiszone
- 30 dag pieczarek
- sól, pieprz
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
- olej do smażenia
- 2 szklanki bulionu drobiowego
Forszmak królewski – jak zrobić?
- W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Schab umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki.
- Na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do miseczki z mięsem.
- W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry.
- Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę.
- Przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę.
- Całość podlać 2 szklankami gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie (około godziny).
- Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą.
- Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki wody.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady – Forszmak – dodatkowe informacje
W zależności od tego czy chcemy uzyskać konsystencję zupy lub gęstego gulaszu dodajemy odpowiednią ilość płynów i mąki.