Forszmak

Forszmak

Forszmak królewski to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, które zdobyło wielką popularność w Polsce, głównie na Lubelszczyźnie. Jest to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw, a jednocześnie doskonały pomysł na pyszne, syte i rozgrzewające danie. Forszmak zawdzięcza swój niepowtarzalny smak mieszance różnych składników i przypraw, które po długim gotowaniu tworzą palce lizać kompozycję. Mięso, warzywa, przyprawy i sos tworzą razem prawdziwą symfonię smaku, której nie da się zapomnieć. Danie to zasługuje na miano królewskiego, bo trudno o lepsze połączenie składników i smaków, które wymagają odpowiedniego poświęcenia czasu.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 30 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu drobiowego

Forszmak królewski – jak zrobić?

  1. W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju.
  2. Schab umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki.
  3. Na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do miseczki z mięsem.
  4. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry.
  5. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę.
  6. Przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę.
  7. Całość podlać 2 szklankami gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie (około godziny).
  8. Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą.
  9. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki wody.
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady – Forszmak – dodatkowe informacje

W zależności od tego czy chcemy uzyskać konsystencję zupy lub gęstego gulaszu dodajemy odpowiednią ilość płynów i mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Forszmak
Następny przepis: Fraisier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode