Fondant au chocolat, czyli ciastko – LAWA
Zasmakuj prawdziwej francuskiej elegancji z naszym przepisem na Fondant au Chocolat, czyli popularne „ciastko-lawę”. To wykwintne, czekoladowe ciasto jest prawdziwą ozdobą deserowej sztuki, której rdzeń jest tak aksamitnie płynny, że przypomina lawę, stąd właśnie pochodzi jego nazwa. Idealna propozycja dla każdego wielbiciela czekolady! Jego intenstystywny smak i kreacyjne podanie przeniesie Cię prosto do serca Paryża. Gotowanie tego ciasta to niezwykła przygoda, która dostarczy Ci nie tylko nowych umiejętności kulinarnych, ale i fascynujących doświadczeń na podniebieniu. Wystarczy spojrzeć na listę składników – wszystko mówi samo za siebie. Czekolada, masło, cukier – to prosta magia smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 dag masła
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (następnym razem dałabym 3/4 tabliczki albo dodałabym łyżeczkę kakao żeby było bardziej czekoladowe)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka + 1 żółtko
- 3 łyżki mąki tortowej, przesianej
Fondant au chocolat, czyli ciastko – lawa – jak zrobić?
-
1.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pamiętajmy by salaterka nie dotykała wrzącej wody. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem. Do żółtek wlewamy bardzo wolno czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. -
2.
Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem.
Fondant au chocolat, czyli ciastko – LAWA – dodatkowe informacje
Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czasem trzeba zrobić kilka prób. Ale jak wyczujecie, ile czasu powinno się piec, na pewno się uda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)
Następny przepis: Fondant au chocolat (fondą o szokola)