Foccacia z rozmarynem i oliwą
Focaccia z rozmarynem i oliwą to tradycyjne włoskie danie, które swoją popularność zdobyło na całym świecie. Delikatne, puszyste ciasto, przekłute dla odsłonięcia charakterystycznych wgłębień, które są potem napełniane aromatyczną oliwą i świeżym rozmarynem. Focaccia to doskonałe danie na każdą okazję, czy to jako przekąska na imprezie, czy jako dodatek do kolacji. Za każdym razem, gdy upieczesz tę focaccię, poczujesz się jak we włoskiej trattorii. Przepis focaccia z rozmarynem i oliwą jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy jest naprawdę oszałamiający smakiem i aromatem. Więc czekaj, aż aromat świeżo upieczonej focaccia napełni Twoją kuchnię!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto na foccacię:
- maka pszenna typ 550 lub krupczatka
- świeże drożdże w temp. pokojowej: 50 g
- ciepłe mleko 2%: 200 ml
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: 6 łyżek
- różowa sól himalajska lub sól morska, czy zwykłą sól jodowana: 1 łyżeczka
- cukier: 1 płaska łyżeczka
- Dodatkowo:
- świeży rozmaryn: 4 gałązki
- oliwa z oliwek do polania ciasta: 50 ml
- sól do posypania (opcjonalnie): mniej niż pół łyżeczki
- mąka pszenna do podsypania blatu (wyrabianie ciasta): 2-3 łyżki
Foccacia z rozmarynem i oliwą – jak zrobić?
- Przygotować zaczyn z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki, wymieszać, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn dodać do mąki wraz z oliwą i solą, wyrobić ciasto. Nie trzeba zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na okrągły placek, palcami wgniatać ciasto tworząc charakterystyczne wgłębienia, polać mocno oliwą (oliwa pozostanie we wgłębieniach). Posypać świeżym rozmarynem (wcześniej umytym pod bieżącą wodą).
- Lekko posolić różową solą himalajską i piec 15-20 minut w temp. 220 stopni C.
Foccacia z rozmarynem i oliwą – dodatkowe informacje
Rozmaryn powinien być umyty przed położeniem go na cieście, lekko wilgotny nie przypali się, a będzie chrupiący.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)
Następny przepis: Fondant au chocolat (fondą o szokola)