Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe na rosole

Zanurz się w smakach tradycyjnej polskiej kuchni z tym autentycznym przepisem na flaki wołowe na rosole. Te wykwintne, domowe flaczki wołowe – pełne aromatycznych przypraw – to prawdziwy przysmak dla miłośników intensywnych, głębokich smaków. Rosół, bazujący na wołowinie, dodaje potrawie niepowtarzalnej esencji, która łączy wszystkie elementy w spójną całość. To nie jest zwykła zupa – to danie, które jest obecne na polskich stołach od pokoleń. Choć przygotowanie może zająć trochę czasu, twój trud zostanie wynagrodzony nieziemskim smakiem końcowego produktu. Dla wielu Polaków zupa flaki to synonim domowego ciepła i tradycyjnej kuchni. Zapraszamy do odkrycia sekretów tego wyjątkowego przepisu.

Składniki:

  • Do rosółu: (3,5 litra wody)
  • 1 kg mięsa wołowego z kością
  • Cała włoszczyzna
  • Sól i pieprz
  • Reszta produktów:
  • Ok. 1,5 kg flaków wołowych w płatach, najlepiej parzonych (można takie kupić w Selgrosie)
  • Przyprawy:
  • 3-4 ząbki posiekanego czosnku
  • 3-4 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 większa świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie flaków wołowych na rosole

  1. Ugotować klasyczny rosół. Gdy będzie gotowy, wyjąć z niego mięso i warzywa. Przecedzić wywar, aby żadna kostka się nie zaplątała. Mięso, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić.
  2. W trakcie gotowania rosołu, dokładnie umyć flaki i pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie obgotować flaki 3 razy po pół godziny w osolonej wodzie, wymieniając wodę trzy razy.
  3. Po przegotowaniu, odcedzić flaki, wypłukać, ostudzić i dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Następnie pokroić flaki w cienkie paseczki.
  4. Do rosołu wrzucić flaki, mięso, pokrojony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Ponownie zagotować i gotować aż flaki staną się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodać wcześniej pokrojone warzywa.
  6. Całość doprawić według własnych upodobań. Dla większej ostrości można dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenne.

Smacznego!

Słowa kluczowe: przepis na flaki domowe, flaki wołowe przyprawy, flaki wołowe co to jest, rosół kotlet tv, flaki wołowe surowe cena, przyprawianie flaków, zupa flaki wołowe przepis, flaki na rosole przepis, jak doprawić flaki wołowe, czym doprawić flaki wołowe, zupa flaki po angielsku, przepis na flaki wieprzowe w rosole, rosół wołowy kwestia smaku, flaki wołowe z czego, zupa flaki wołowe, ile gotować flaki, jak przyprawić flaki wołowe, flaki wołowe biedronka, zupa flaczki wołowe, flaki abel, flaczki przyprawy, wołowe na rosół, jak doprawić flaki, flaczki w rosole, flaki wołowe na rosole przepis, flaczki wołowe na rosole przepis, flaczki wołowe na rosole, flaki wołowe na rosole, flaki kwestia smaku, flaki na rosole, przepis na flaczki wołowe, przepis na flaki wołowe, flaki wołowe przepisy, flaki wołowe przepis, flaczki wołowe przepisy, flaczki wołowe, flaki wołowe

xxxx – Dodatkowe informacje

Dla zagęszczenia można również zaciągnąć zupę lekką zasmażką na maśle lub smalcu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Flaki po mojemu
Następny przepis: Flambirowane banany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode