Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe

Zupa flaki wieprzowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, które pochodzi z kuchni staropolskiej. To smaczne i pożywne danie, które nie jest skomplikowane do przygotowania. Powszechne pytania – jak zrobić dobre flaki wieprzowe czy jak ugotować i przyprawić flaki, znajdą odpowiedź w naszym przepisie. Bez względu na to czy jesteś miłośnikiem flaków czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z tym tradycyjnym daniem, ten przepis na flaki wieprzowe jest doskonałym punktem wyjścia. To danie jest pełne smaków, które mieszają się w jedną złożoną nutę smaku, sprawiając, że jest to niezapomniane doświadczenie kulinarne.

Składniki:

  • 1 kilogram flaków wieprzowych
  • 0,5 kilograma łopatki
  • 1 skrzydło z indyka
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 gałązka selera
  • 1 gałązka lubczyku

Zupa flaki wieprzowe – jak zrobić?

  1. 1.

    Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą

  2. 2.

    Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku które razem się gotowały

  3. 3.

    Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne powtórzyć czynność 2-3 razy, ja używam swojskich flaków z blanszowanych, więc wlewam wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną

  4. 4.

    Miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler

Flaki wieprzowe – dodatkowe informacje

Zupa flaki wieprzowe najlepiej smakuje na następny dzień.

Zupę można zagęścić zasmażką. Ja nie dawałam, ponieważ nie chciałam dodawać dodatkowego tłuszczu do zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FLAKI JARSKIE
Następny przepis: Flaki wołowe na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode