Flaki wieprzowe
Składniki:
- 1 kilogram flaków wieprzowych
- 0,5 kilograma łopatki
- 1 skrzydło z indyka
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 gałązka selera
- 1 gałązka lubczyku
Zupa flaki wieprzowe – jak zrobić?
-
1.
Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą
-
2.
Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku które razem się gotowały
-
3.
Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne powtórzyć czynność 2-3 razy, ja używam swojskich flaków z blanszowanych, więc wlewam wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną
-
4.
Miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler
Flaki wieprzowe – dodatkowe informacje
Zupa flaki wieprzowe najlepiej smakuje na następny dzień.
Zupę można zagęścić zasmażką. Ja nie dawałam, ponieważ nie chciałam dodawać dodatkowego tłuszczu do zupy.