Flaczki z kani

Flaczki z kani

Przepis na flaczki z kani to doskonały sposób na wykorzystanie tego niezwykle aromatycznego grzyba, którym są kanie. Cenione za swój intensywny smak i orzechowy posmak, owoce lasu stają się głównym składnikiem ciepłego dania. Tradycyjne flaczki wzbogacone o nutę grzybową możemy przyrządzić według sprawdzonych przepisów kulinarnych. To danie, które sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja. Kąsek po kąsku, możemy delektować się wyjątkową konsystencją oraz smakiem, jaki oferują flaczki z kani. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem grzybów, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)
  • 5-6 kani (średnich)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 łyżki przyprawy rosołowej
  • przyprawa do flaków (wg smaku) (**)
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • olej
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka mąki (czubata)
  • 2 łyżki oleju

Flaczki z kani – jak zrobić?

  1. Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami. Całość lekko posolić i smażyć do miękkości.
  2. W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw – przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut.
  3. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając – smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.

Flaczki z kani – dodatkowe informacje

(*) Flaczki z kani można przygotować na wywarze warzywnym – wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. (**) Zamiast przyprawy do flaków z kani można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Flaczki z boczniaków
Następny przepis: FLACZKI Z GRZYBÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode