Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Przedstawiamy nietypowy przepis na flaczki… z boczniaków! Flaczki z boczniaków to warzywna alternatywa dla tradycyjnej wersji mięsnej. Spróbuj naszego zdrowszego i smacznego pomysłu na niezwykle popularne danie kuchni polskiej. Ten przepis jest doskonały dla tych, którzy poszukują różnorodności wegetariańskich potraw na codzień lub na specjalne okazje. Boczniaki, dzięki swojej mięsistej strukturze, stanowią doskonały zamiennik tradycyjnych flaków, czyniąc danie mniej kalorycznym, ale równie sycącym. Często zdarza się, że nawet miłośnicy klasycznej wersji flaków są zaskoczeni smakiem i konsystencją tych warzywnych „flaczków”. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów boczniaków
  • 1 cebula
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • majeranek
  • wywar warzywny lub mięsny
  • przyprawa do flaków
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki do zasmażki
  • zielenina do posypania (można pominąć)

Przepis na flaki z boczniaków

  1. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski jak na flaczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler również obrać i pokroić w kostkę lub dowolny kształt.
  2. Wywar zagotować dodać warzywa oraz przyprawy. Chwilę gotować. Dodać grzyby i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i odrobiny oleju. Dobrze doprawić i posypać zieleniną. Dla wzmocnienia koloru, można dodać łyżeczkę papryki w proszku.

Flaczki z boczniaków – dodatkowe informacje

1/ Dla wzbogacenia smaku i aromatu można dodać kilka kropel sosu sojowego-grzybowego.

2/ Do zrobienia flaczków można wykorzystać rosół pozostały z poprzedniego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: flaczki po zamojsku
Następny przepis: Flaczki z kani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode