Flaczki wołowe na rosole

Flaczki wołowe na rosole

Flaczki wołowe na rosole to tradycyjne danie kuchni polskiej, cieszące się ogromną popularnością. W naszym przepisie połączymy wołowe flaki z aromatycznym rosół z kurczaka, co nada temu daniu wyjątkowe, bogate smaki. Harmonia między delikatnym, napoczątku nieco ostrożnym smakiem flaków a głębokim smakiem rosołu jest po prostu niesamowita. To danie jest pyszne, sycące i idealne na chłodniejsze dni. Pamiętajmy, że gotowanie flaków to sztuka, która wymaga cierpliwości, ale końcowy efekt zdecydowanie wynagradza wszelki wkładany trud. Flaczki wołowe na rosole z kurczaka to danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • do przygotowania rosółu:

    1 kg wołowiny z kością

    duża ilość włoszczyzny – 4 marchewki + 2 pietruszki + 1/3 selera + 1/2 pora

    2,5 kg surowych flaków (czyli części wołowego żołądka), po gotowaniu i obrobieniu będą ważyć 1,5 kg

    przyprawy: sól, pieprz ziarnisty i mielony, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,

    1 średnia świeżo utarta gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1 łyżka majeranku

    ewentualnie do zagęszczenia zasmażka z 1,5 łyżki masła i mąki (ja tego nie dodaję)

Flaki na rosole z kurczaka

  1. Wołowinę zalać zimną wodą i wstawić do gotowania, po odszumowaniu posolić, wsypać pieprz ziarnisty i wrzucić obrane warzywa, gotować na bardzo małym ogniu.
    Flaki bardzo dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, gotować ok. 20 minut, po czym odlać, zalać ponownie wrzątkiem i znowu gotować tyle samo, czynność powtórzyć jeszcze raz.
    Po trzykrotnym obgotowaniu flaczki przelać do zimną wodą, jeszcze raz szczegółowo umyć, wycinając zbędny tłuszcz.
    Wyczyszczone dokładnie kawałki pociąć w pasy a później w tasiemki (tak jak makaron).
  2. Rosół odcedzić, wrzucić do niego pokrojone flaki, liście laurowe, ziela angielskie i wstawić do ponownego gotowania.
    Wołowinę drobno pokroić i dorzucić do garnka, całość powinna gotować się aż do miękkości flaków i mięsa, bedzie to ok. 60 minut.
    Przed końcem dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pozostałe przyprawy, imbir mielony, pieprz mielony, tartą gałkę muszkatołową, majeranek.
  3. Smacznego !

Flaczki wołowe na rosole – dodatkowe informacje

Dla zaostrzenia smaku można dodać również pieprz cayenne lub chili, jak również można zagęścić zasmażką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: flaczki po zamojsku
Następny przepis: Flaczki z kani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode