flaczki po zamojsku

flaczki po zamojsku

Właśnie odkryłeś kulinarne skarby wschodnich terenów Polski i zgłębiasz tajniki regionalnej kuchni? Z pewnością nie możesz pominąć tradycyjnych flaków po zamojsku! To prawdziwy klasyk, którego sekret tkwi w unikalnych, dobranych z precyzją składnikach. Nasze flaki wieprzowe po zamojsku to eksplozja smaku, której nie możesz sobie odmówić. Zamojszczyzna jest znana ze swojej kuchni, w której dominują tłuste, syte dania, a flaczki są jednym z ikonicznych przepisów tego rejonu. Wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem, za które odpowiadają starannie dobrane przyprawy. Spróbuj, a na pewno pokochasz!

Składniki:

  • ok. 750 g flaków w całości lub ciętych
  • porcja rosołowa
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 4 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • natka pietruszki

Flaczki po zamojsku – jak zrobić?

  1. Jeżeli używamy flaków w całości, należy je najpierw gotować około dwóch godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę, aż będą miękkie. Wystudzić, oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić w paseczki, jeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę.
    Na porcji rosołowej ugotować bulion z selerem, marchewką cebulą, pietruszką i warzywami.
    Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wrzucić do bulionu, dodać flaczki i groszek.
    Gotować minimum pół godziny, dodać starty czosnek, majeranek, przecier pomidorowy i ocet.
    Doprawić do smaku według gustu i podawać posypane natką pietruszki.

Słowa kluczowe: flaki wieprzowe po zamojsku

flaczki po zamojsku – dodatkowe informacje

Aby uprościć przygotowanie flaczków wieprzowych po zamojsku można użyć gotowej mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem, wtedy zaoszczędzimy czas na krojeniu marchewki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FIT Tiramisu
Następny przepis: Flaczki wołowe na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode