flaczki po zamojsku
Właśnie odkryłeś kulinarne skarby wschodnich terenów Polski i zgłębiasz tajniki regionalnej kuchni? Z pewnością nie możesz pominąć tradycyjnych flaków po zamojsku! To prawdziwy klasyk, którego sekret tkwi w unikalnych, dobranych z precyzją składnikach. Nasze flaki wieprzowe po zamojsku to eksplozja smaku, której nie możesz sobie odmówić. Zamojszczyzna jest znana ze swojej kuchni, w której dominują tłuste, syte dania, a flaczki są jednym z ikonicznych przepisów tego rejonu. Wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem, za które odpowiadają starannie dobrane przyprawy. Spróbuj, a na pewno pokochasz!
admin
Składniki:
- ok. 750 g flaków w całości lub ciętych
- porcja rosołowa
- 2 duże marchewki
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 4 ziemniaki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- natka pietruszki
Flaczki po zamojsku – jak zrobić?
- Jeżeli używamy flaków w całości, należy je najpierw gotować około dwóch godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę, aż będą miękkie. Wystudzić, oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić w paseczki, jeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę.
Na porcji rosołowej ugotować bulion z selerem, marchewką cebulą, pietruszką i warzywami.
Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wrzucić do bulionu, dodać flaczki i groszek.
Gotować minimum pół godziny, dodać starty czosnek, majeranek, przecier pomidorowy i ocet.
Doprawić do smaku według gustu i podawać posypane natką pietruszki.
Słowa kluczowe: flaki wieprzowe po zamojsku
flaczki po zamojsku – dodatkowe informacje
Aby uprościć przygotowanie flaczków wieprzowych po zamojsku można użyć gotowej mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem, wtedy zaoszczędzimy czas na krojeniu marchewki.