Flaczki bez flaków

Flaczki bez flaków

Przepis na „Flaczki bez flaków” to idealna alternatywa dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać tradycyjnych flaków. Ten oryginalny przepis stanowi genialną kombinację składników, które idealnie naśladują strukturę i smak klasycznych flaków, a jednocześnie są w pełni wegańskie i bezglutenowe. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zaskoczeni kreatywnością tego dania. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, masz nietolerancje pokarmowe czy po prostu szukasz nowych kulinarnych doświadczeń, „Flaczki bez flaków” na pewno zasługują na miejsce na Twoim stole.

Składniki:

  • 3 uda kurczaka
  • 1 mała marchew
  • 1 mała cebula
  • liście selera
  • kawałek korzenia selera
  • 1/2 małego pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży liść laurowy
  • 5 – 6 kulek ziela angielskiego
  • 1,5 litra bulionu z kostki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 kopiasta łyżeczka imbiru
  • 1 kopiasta łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Flaczki bez flaków – jak zrobić?

  1. Mięso obrać ze skóry, umyć. Warzywa obrać, pokroić. Cebulę opalić. Wszystkie składniki oprócz majeranku, masła i mąki gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  2. Mięso wyjąć. Oddzielić od kości obierając wzdłuż włókien, aby powstały cienkie paski – jak flaki. Wrzucić z powrotem do rosołu.
  3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę i wlać do rosołu. Zagotować. Smacznego.

Flaczki bez flaków – dodatkowe informacje

Można dorzucić wędlinę pokrojoną w paski


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FIT Tiramisu
Następny przepis: Flaczki wołowe na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode