Fit śniadanie – jajko w pomidorze z mikrofali
Odżywcze i smaczne śniadanie to klucz do udanego dnia. Właśnie dla tych, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie i oszczędność czasu, powstał ten przepis. Fit śniadanie – jajko w pomidorze z mikrofali to oryginalna propozycja, która pozwoli zasmakować niecodziennej kombinacji składników. Jego wykonanie jest szybkie i wygodne, a wszystko dzięki użyciu mikrofali. Jajko na twardo w mikrofali to pomysł na innowacyjne podejście do klasycznego sposobu gotowania tego produktu. To danie nie tylko zachwyca prostotą wykonania, ale również wartościami odżywczymi. Idealne dla każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- 1 pomidor
- kilka listków szpinaku
- 1/2 płata tortilli
- sól, pieprz
Fit śniadanie – jajko w pomidorze z mikrofali – jak zrobić?
- Szpinak płuczemy i osuszamy.
- Umytego pomidora – stawiamy na desce stroną od szypułki, czubek odcinamy i za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazdo nasienne. Pomidora delikatnie solimy.
- Płaty tortilli kroimy w paski około 1 cm grubości.
- Pomidora układamy w naczynku w którym będzie się zapiekać- otaczamy go listkami szpinaku, kawałkami wydrążonego pomidora i płatkami tortilli. Do środka pomidora wbijamy jajo. Całość delikatnie wkładamy do mikrofali na 3 minuty o mocy 850W.
Porady – dodatkowe informacje
Ja wybrałam pomidora rzymskiego, bo takie miałam w mieszkaniu – moje jajko trochę wypłynęło, bo nie mieściło się w pomidorze. Warto wybrać trochę większego pomidora, bowiem w mikrofali pod wpływem soku będzie się ruszać. Podobnie jak piekarnik, każda mikrofala działa trochę inaczej. U mnie jajko z płynnym żółtkiem trwa 2.30 min, a 3 minuty to jajko na twardo. Dlatego warto obserwować przez szybkę, czy już mamy gotowe danie. Z jednego płata tortilli wychodzą 2 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fit przekąska: Smoothie mango - marakuja z jogurtem malinowym
Następny przepis: FIT Tiramisu