Fit muffinki racuchy z jabłkami
Piekarnik gotowy? To już czas na fit muffinki – racuchy z jabłkami! To wyjątkowe połączenie klasycznej polskiej potrawy, jaką są racuchy, z popularnym deserem – muffinkami, to prawdziwa rewelacja dla każdego smakosza. Dodatek jabłek dodaje słodyczy i delikatnej kwaskowatości, a jednocześnie sprawia, że deser jest bardziej zdrowy. Te dietetyczne muffinki z jabłkami nie tylko sycą, ale również dostarczają cennych witamin i minerałów. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Spróbuj tych racuchów w nowym, fit wydaniu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 120g mąki pszennej (440 kcal)
- 180 ml mleka 2% (90 kcal)
- 2 jajka (150 kcal)
- łyżka oleju (70 kcal)
- 2 duże jabłka ok 400g (180 kcal)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrolu (można zastąpić innym słodzidłem)
- Razem ok 930 kcal na 12 babeczek
- 1 babeczka ok 80 kcal
Fit muffinki racuchy z jabłkami – jak zrobić?
- Ubić białka jaj. Mąkę, mleko, erytrol, żółtka jaj, proszek do pieczenia zmiksować.
- Jabłka obrać i pokroić niedbale w dość małą kostkę. Delikatnie wymieszać łyżką białka w cieście, dodać jabłka. Wyłożyć całość do foremek.
- Piec 20 min w piekarniku na 180 stopni, jeśli będą po tym czasie blade to można włączyć na 2-3 minuty termoobieg.
Słowa kluczowe: dietetyczne muffinki z jabłkami, racuchy fit
Porady – dodatkowe informacje
1. Ilość składników bardzo wygodnie można podzielić na pół, więc w razie potrzeby można łatwo zrobić 6 muffinek.
2. Jabłka pozostaną dość chrupkie po upieczeniu, jeśli oczekujesz delikatniejszych to można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub wcześniej je chwilę podgotować.
3. Zamiast oleju można dodać 50g roztopionego masła – zwiększy się kaloryczność dania, ale i poprawi smak.
4. Babeczki oczywiście można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fit Lody Truskawkowo Buraczane
Następny przepis: Fit śniadanie - jajko w pomidorze z mikrofali