Filet z kaczki z sosem pomarańczowym

Filet z kaczki z sosem pomarańczowym

Dzisiaj przedstawiamy doskonały sposób na podbijanie kulinarnych talentów – przepis na filet z kaczki w sosie pomarańczowym. Ten elegancki, wykwintny posiłek jest znany z francuskiej kuchni, ale cieszy się popularnością na całym świecie. Filet z kaczki jest delikatny, soczysty i pełen smaku, który idealnie komponuje się z soczystym, cytrusowym sosem pomarańczowym. Przekonajcie się sami jak niesamowicie smaczne potrafi być to połączenie. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki naszemu przepisowi krok po kroku, nawet kuchenne nowicjusze poradzą sobie z jego wykonaniem. Jest to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, ale również na codzienny, wyszukany obiad.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki
  • 2 pomarańcze
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • miód

Filet z kaczki z sosem pomarańczowym – jak zrobić?

  1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem – ale uważać aby nie naciąć mięsa.
  2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i położyć w nim kaczkę – skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Tłuszczu, który został na patelni nie wylewać!
  3. Wyjąć kaczkę z patelni, oprószyć solą i pieprzem i z wierzchu posmarować miodem (wtedy skórka zrobi się bardzo chrupiąca), wstawić do nagrzanego piekarnika, około 30 min. w 90 st.
  4. Teraz przygotujemy sos.

    • Pomarańcza umyć i wyszorować w cieplej wodzie. Następnie zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. I z całego owocu wycinamy filety (czyli cząstki bez białej skórki).
    • Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok bez pestek.
  5. Na patelnie, na której wcześniej podsmażaliśmy filet z kaczki, wrzucamy skórkę pomarańczową i chwile podsmażamy. Wlewamy sok z wyciśniętej pomarańczy i filety z owocu. Dodajemy łyżkę masła i jeżeli pomarańcze są kwaśne to pół łyżki cukru i redukujemy aż powstanie sos.
  6. Kroimy na grubsze plasterki. Kaczka powinna być lekko różowa w środku, nie sina! Jeżeli uważamy, że kaczka jest zbyt krwista możemy jeszcze na chwilę włożyć plastry do piekarnika.
  7. Podajemy według gustu 🙂 Możemy polać talerz sosem i ułożyć na nim kaczkę lub na odwrót polać kaczkę naszym sosem.

Filet z kaczki z sosem pomarańczowym – dodatkowe informacje

Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, ale nie kroimy jej od razu, tylko czekamy aż chwilę ostygnie i przestana wrzeć soki wewnątrz piersi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z indyka faszerowany pieczarkami
Następny przepis: Filet z kurczaka faszerowany brokułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode