Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszny filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i podczas rodzinnej kolacji. Połączenie delikatnego mięsa indyka z słodkawymi morelami i śliwkami tworzy harmonijne i niepowtarzalne smaki. Te pieczone filety z indyka, upieczone do złotej barwy, są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne. Zapewne zaskoczą swoim smakiem niejednego gościa. Oto sposób na aromatyczne, soczyste i pełne smaku danie – filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami.
admin
Składniki:
- 1.3 kg filetu z piersi indyka
- sól
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki łagodnego ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka powideł
- łyżka dżemu morelowego
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami – jak zrobić?
- Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
- Z ketchupu, majonezu, musztardy, powideł, dżemu morelowego zrobić miksturę.
- Filet z indyka zapakować do worka pieczeniowego i dodać miksturę. Mięso dokładnie pokryć miksturą masując woreczek po wierzchu. Dodać garść suszonych śliwek i garść suszonych moreli. Dokładnie zamknąć worek spinaczem, albo zawiązać.
- Umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-70 min.
- Po upieczeniu wyjąć mięso i owoce z woreczka. Owoce dobrze namoczyły się w sosie i mięso nabrało aromatu. Ułożyć na półmisku. Kroić plastry. Zajadać.
Smacznego.
Porady – Dodatkowe informacje
Sos można wykorzystać do innej potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z indyka faszerowany pieczarkami
Następny przepis: Filet z kurczaka faszerowany brokułami.