Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszny filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i podczas rodzinnej kolacji. Połączenie delikatnego mięsa indyka z słodkawymi morelami i śliwkami tworzy harmonijne i niepowtarzalne smaki. Te pieczone filety z indyka, upieczone do złotej barwy, są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne. Zapewne zaskoczą swoim smakiem niejednego gościa. Oto sposób na aromatyczne, soczyste i pełne smaku danie – filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami.

Składniki:

  • 1.3 kg filetu z piersi indyka
  • sól
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka powideł
  • łyżka dżemu morelowego
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli

Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami – jak zrobić?

  1. Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
  2. Z ketchupu, majonezu, musztardy, powideł, dżemu morelowego zrobić miksturę.
  3. Filet z indyka zapakować do worka pieczeniowego i dodać miksturę. Mięso dokładnie pokryć miksturą masując woreczek po wierzchu. Dodać garść suszonych śliwek i garść suszonych moreli. Dokładnie zamknąć worek spinaczem, albo zawiązać.
  4. Umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-70 min.
  5. Po upieczeniu wyjąć mięso i owoce z woreczka. Owoce dobrze namoczyły się w sosie i mięso nabrało aromatu. Ułożyć na półmisku. Kroić plastry. Zajadać.

Smacznego.

Porady – Dodatkowe informacje

Sos można wykorzystać do innej potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z indyka faszerowany pieczarkami
Następny przepis: Filet z kurczaka faszerowany brokułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode