Ferrero Rocher
Przepis na domowe Ferrero Rocher to prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych czekoladowych kulek. To wygodna metoda pozwalająca cieszyć się słynnym deserem bez konieczności opuszczania domu. Wykonane z troską i cierpliwością, te słodkości są prawie identyczne ze sklepowym pierwowzorem. Przygotowując je w zaciszu rodzinnego ogniska, macie pełną kontrolę nad jakością składników. W dodatku domowe wersje są często zdrowsze niż ich przemysłowe odpowiedniki. Każdy z nas będzie teraz mógł nacieszyć się wyjątkowym smakiem Ferrero Rocher, wykonując je według poniższego przepisu.
admin
Składniki:
- Kuleczki:
- 100 g mocno pokruszonych herbatników
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 40 g posiekanych orzechów laskowych
- 100g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- Posypka:
- 100g mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 szczypty żelatyny
- około 200-300 g pokruszonych orzechów włoskich i laskowych
Ferrero Rocher – jak zrobić?
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z czekoladą, od czasu do czasu mieszając.
- Do miski dodajemy herbatniki i oba rodzaje orzechów i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Porządnie mieszamy.
- Lekko moczymy ręce w wodzie i lepimy kuleczki. Układamy je na talerzu i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z dodatkiem mleka i żelatyny.
- Kuleczki moczymy w mlecznej czekoladzie i posypujemy orzeszkami. Gotowe kuleczki odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ferrero Rocher – dodatkowe informacje
warto często moczyć ręce w wodzie, wtedy o wiele lepiej tworzy się kuleczki. Gotową masę na kuleczki można odstawic na kilka minut by troszkę „zastygła” – lepiej będzie się kuleczki robić:))