Faworki z piwem
Faworki z piwem to kuszący wariant tradycyjnego przepisu, który otwiera nam drzwi do świata niepowtarzalnych smaków. To popularne wśród wielu osób ciasteczka, charakterystyczne dla karnawałowego okresu. Połączenie chrupiącej skórki z delikatnym wnętrzem sprawia, że są one jednym z ulubionych wypieków. Dodatek piwa do ciasta nadaje faworkom wyjątkowej lekkości i sprężystości, a także delikatnie zmienia smak. Ta wersja przepisu to sposób na wyjątkowe chrusty, które z pewnością zachwycą smakoszy. Faworki z piwem to ciekawa odmiana klasycznej receptury, wartego wypróbowania przepisu. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 8 żółtek
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- mąką do posypania stolnicy
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Faworki z piwem – jak zrobić?
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdy ciasto podczas zagniatania okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki, a jeśli za gęste, dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy dość cienko na stolnicy posypanej mąką – im cieńsze, tym lepiej. Za pomocą radełka lub noża pniemy paski o szerokości ok. 3-4 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska robimy małe nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec paska. Tak postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
- Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż faworki nabiorą lekko złotego koloru. Usmażone faworki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Faworki z piwem – dodatkowe informacje
Ciasto nie wymaga długiego wygniatania, dodatek piwa sprawia że ciasto jest pulchne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ferrero Rocher
Następny przepis: FETTUCCINE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM