Faszerowana bułka

Faszerowana bułka

Faszerowana bułka to rozkosz dla nie tylko dla podniebienia, ale i oka. Idealna na śniadanie czy drugie śniadanie, doskonale sprawdzi się również jako przekąska podczas wieczorku filmowego. Zaskoczy swoją prostotą wykonania, a jednocześnie bogactwem smaku, które wydobywa się zarówno z dobrze upieczonej bułki, jak i starannie dobranych składników nadzienia. Prosty przepis, który można modyfikować wedle własnego gustu, a jednocześnie zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia. To co charakterystyczne dla faszerowanej bułki, to przede wszystkim jej uniwersalność. Można ją zabrać w podróż, przygotować na piknik, czy podać jako przystawkę na przyjęciu. Proponuję przekonać się na własnej skórze o wyjątkowości tej propozycji.

Składniki:

  • 2 duże bułki
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 małe pieczarki
  • 1 kiełbasa
  • 2 duże plasterki sera
  • ketchup

Faszerowana bułka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Kroimy paprykę, cebule, pieczarki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 10min.

  2. 2.

    Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.

  3. 3.

    W międzyczasie odkrajamy górną część bułki. W dolnej części wydrążamy środek i smarujemy dno ketchupem.

  4. 4.

    Wyjmujemy warzywa z piekarnika i faszerujemy nimi wcześniej przygotowaną bułkę. Na to kładziemy kiełbasę i smarujemy ketchupem.

  5. 5.

    Na bułkę kładziemy plaster sera i wstawiamy do piekarnika aby się roztopił.

  6. 6.

    Na koniec przykrywamy odkrojoną częścią bułki.

Faszerowana bułka – dodatkowe informacje

Bułkę z serem trzymać w piekarniku tylko tyle by ser się roztopił. Przez dłuższe trzymanie bułka może się zeschnąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolowa z zacierkami
Następny przepis: Faszerowana cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode