Faszerowana bułka
Faszerowana bułka to rozkosz dla nie tylko dla podniebienia, ale i oka. Idealna na śniadanie czy drugie śniadanie, doskonale sprawdzi się również jako przekąska podczas wieczorku filmowego. Zaskoczy swoją prostotą wykonania, a jednocześnie bogactwem smaku, które wydobywa się zarówno z dobrze upieczonej bułki, jak i starannie dobranych składników nadzienia. Prosty przepis, który można modyfikować wedle własnego gustu, a jednocześnie zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia. To co charakterystyczne dla faszerowanej bułki, to przede wszystkim jej uniwersalność. Można ją zabrać w podróż, przygotować na piknik, czy podać jako przystawkę na przyjęciu. Proponuję przekonać się na własnej skórze o wyjątkowości tej propozycji.
admin
Składniki:
- 2 duże bułki
- 1/2 papryki
- 1/2 cebuli
- 2 małe pieczarki
- 1 kiełbasa
- 2 duże plasterki sera
- ketchup
Faszerowana bułka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Kroimy paprykę, cebule, pieczarki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 10min.
-
2.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
-
3.
W międzyczasie odkrajamy górną część bułki. W dolnej części wydrążamy środek i smarujemy dno ketchupem.
-
4.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika i faszerujemy nimi wcześniej przygotowaną bułkę. Na to kładziemy kiełbasę i smarujemy ketchupem.
-
5.
Na bułkę kładziemy plaster sera i wstawiamy do piekarnika aby się roztopił.
-
6.
Na koniec przykrywamy odkrojoną częścią bułki.
Faszerowana bułka – dodatkowe informacje
Bułkę z serem trzymać w piekarniku tylko tyle by ser się roztopił. Przez dłuższe trzymanie bułka może się zeschnąć.