Fasolka szparagowa na zimno

Fasolka szparagowa na zimno

Fasolka szparagowa po francusku, podawana na zimno, to doskonały wybór na lekki lunch czy kolację w upalne dni. Ten prosty, a zarazem elegancki przepis, łączy w sobie delikatność fasolki szparagowej z doskonale balansującą przyprawami francuską marynatą. Ta zielona, chrupiąca przekąska jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa – bogata w białko i błonnik, a jednocześnie niskokaloryczna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy ryb. Fasolka szparagowa na zimno to idealna opcja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i świeżość w kuchni.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1/2 pęczka cebulki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Fasolka szparagowa na zimno – jak zrobić?

  1. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Do salaterki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i trochę pieprzu, mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.
  4. Łączymy z ostudzoną fasolką, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.

Sposób przygotowania fasolki szparagowej na zimno jest prosty i smaczny. To pyszne danie idealnie nadaje się na letnie dni. Wspaniale smakuje podane jako dodatek do grillowanych mięs lub jako sałatka na pikniku. Spróbuj i przekonaj się sam! Fasolka szparagowa na zimno to doskonały wybór dla miłośników zdrowej i smacznej kuchni.

Słowa kluczowe: fasolka szparagowa po francusku, fasolka szparagowa na zimno.

Fasolka szparagowa na zimno – dodatkowe informacje

Podajemy jako dodatek do mięsa, również wyśmienicie smakuje do dań z grilla.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolka po meksykańsku
Następny przepis: Fasolka po bretońsku z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode