Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami
Czy istnieje coś bardziej zadowalającego niż domowy posiłek, który łączy prostotę przygotowania z wyrafinowanymi smakami? Nasze farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami to kwintesencja tej filozofii kulinarnych przyjemności. Ten aromatyczny i zdrowy przepis to idealna opcja na każdy posiłek. Używając kremowego sera i chrupiących orzeszków, przygotujesz fascynujący kontrast tekstur. Dodatek szpinaku dodaje nie tylko koloru, ale też mnóstwa wartości odżywczych. Już na pierwszy rzut oka, farfalle ze szpinakiem zachęcają swym wyglądem. Spróbuj, a przekonasz się, jak bardzo smakują. Idealne dla miłośników kuchni włoskiej, dzieci oraz na romantyczną kolację we dwoje.
admin
Składniki:
- Makaron farfalle (kokardki) lub inny
- Szpinak (u mnie mrożony liściasty, ale może być dowolny, także świeży)
- Śmietana 18% – ok. 2 łyżki
- Ser – mały kawałek (ilość dowolna)
- Orzeszki ziemne (ilość wg. uznania; u mnie kilka sztuk)
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Łyżka oleju
Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami – jak zrobić?
- Czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na oleju razem z orzeszkami
- Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi.
- Dodajemy przyprawy, ser i dusimy chwilę. Następnie łączymy śmietanę z resztą i dusimy jeszcze kilka minut
- W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
- Ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i całość smażymy jeszcze z 3 minuty. Wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami. Smacznego!
Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami – dodatkowe informacje
Można zastąpić orzeszki ziemne orzeszkami piniowymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Farsz do pierogów z kapustą, kiełbasą i jajkiem
Następny przepis: FARSZ MIĘSNY DO PIEROGÓW, KROKIETÓW