Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami

Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami

Czy istnieje coś bardziej zadowalającego niż domowy posiłek, który łączy prostotę przygotowania z wyrafinowanymi smakami? Nasze farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami to kwintesencja tej filozofii kulinarnych przyjemności. Ten aromatyczny i zdrowy przepis to idealna opcja na każdy posiłek. Używając kremowego sera i chrupiących orzeszków, przygotujesz fascynujący kontrast tekstur. Dodatek szpinaku dodaje nie tylko koloru, ale też mnóstwa wartości odżywczych. Już na pierwszy rzut oka, farfalle ze szpinakiem zachęcają swym wyglądem. Spróbuj, a przekonasz się, jak bardzo smakują. Idealne dla miłośników kuchni włoskiej, dzieci oraz na romantyczną kolację we dwoje.

Składniki:

  • Makaron farfalle (kokardki) lub inny
  • Szpinak (u mnie mrożony liściasty, ale może być dowolny, także świeży)
  • Śmietana 18% – ok. 2 łyżki
  • Ser – mały kawałek (ilość dowolna)
  • Orzeszki ziemne (ilość wg. uznania; u mnie kilka sztuk)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Łyżka oleju

Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami – jak zrobić?

  1. Czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na oleju razem z orzeszkami
  2. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi.
  3. Dodajemy przyprawy, ser i dusimy chwilę. Następnie łączymy śmietanę z resztą i dusimy jeszcze kilka minut
  4. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
  5. Ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i całość smażymy jeszcze z 3 minuty. Wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami. Smacznego!

Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami – dodatkowe informacje

Można zastąpić orzeszki ziemne orzeszkami piniowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farsz do pierogów z kapustą, kiełbasą i jajkiem
Następny przepis: FARSZ MIĘSNY DO PIEROGÓW, KROKIETÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode