Fabada asturiana
Zapraszam do odkrycia prawdziwych smaków północy Hiszpanii, a konkretnie regionu Asturia. Pochodzi stąd bowiem tradycyjne danie na bazie fasoli, znane jako fabada asturiana. To sycąca, pełna smaku zupa, która doskonale sprawdzi się jako obiad w chłodniejsze dni. Swoją wyjątkową głębię fabada zawdzięcza oryginalnej mieszance składników, wśród których królują zarówno różne rodzaje kiełbas jak i szynki. Ten fabada przepis to nie tylko przepyszne danie, ale i prawdziwa esencja kuchni asturiańskiej. Odkrywając fabada, odkrywamy również kulinarną tradycję północy Hiszpanii. Przygotowujmy się więc na niezapomnianą podróż smaków.
admin
Składniki:
- 50 dag fasoli jaś
- 25 dag wędzonego boczku (pociętego lub w kawałku)
- pętko chorizo (zdjąć flak)
- 2 kaszanki (dobrej jakości, najlepiej w naturalnym flaku)
- 1 golonka (peklowana)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki szafranu lub 1 łyżeczka kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki hiszpańskiej lub ostrej papryki
- pieprz
- sól
Fabada asturiana – jak zrobić?
- Dzień przed gotowaniem dania wszystkie mięsa zalać ciepłą wodą i moczyć. W osobnym naczyniu tak samo należy postąpić z fasolą. Następnego dnia fasolę dodać do mięsa. Wrzucić obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, zagotować i usunąć szumowiny. Dolać 1/2 szklanki zimnej wody, zmniejszyć ogień i dodać szafran lub kurkumę i inne przyprawy (wyłączając liście laurowe, które należy dodać na godzinę przed końcem gotowania). Gotować pod przykryciem przez 2 godziny, aż fasola będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Wyjąć mięso. Pokroić je i dodać do fasoli.
Fabada asturiana – dodatkowe informacje
Danie podawać na gorąco z chlebem. Fabada najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się wymieszają i przegryzą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Expresowy tort karpatkowy
Następny przepis: Fajitas z kurczakiem