Empanadas

Empanadas

Empanadas to popularne danie i przekąska, które ma korzenie w kuchniach hiszpańskojęzycznych. Są to małe pierogowate bułeczki, które można wypełnić najróżniejszymi składnikami, od tradycyjnego mięsa, poprzez warzywa, po słodkie nadzienia. Nasz empanada przepis to piękne połączenie smaków, które przetrwały pokolenia. Najlepsze jest to, że empanadas są bardzo wszechstronne. Można zjeść je na kolację, lunch czy nawet na śniadanie. Dodatkowo, są idealne na przyjęcia, ponieważ są łatwe do jedzenia jedną ręką, podczas gdy w drugiej możemy trzymać nasz ulubiony napój. Empanadas – małe bułeczki o wielkich możliwościach!

Składniki:

  • Sos Czosnkowy
  • czosnek x2 główki
  • jogurt grecki 2x 400ml
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie x1 opakowanie
  • ____________
  • Farsz
  • cebula 1/2
  • filet z kurczaka 500g
  • przecier pomidorowy 300ml
  • papryka pikantna x1 łyżka
  • żółty ser 100g
  • ____________
  • Ciasto
  • mleko 200ml
  • mąka pszenna 500g
  • masło 100g
  • sól x1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia x1 łyżeczka
  • żółtko z jajka x1

Empanadas – jak zrobić?

  1. 1) Ciasto
    – Mleko należy lekko zagotować, jednak trzeba uważać, żeby nie było gorące.
    – Mąkę, masło i resztę mieszamy mikserem i powoli dolewamy mleko.
    – Gdy ciasto będzie już sztywne zagniatamy ręcznie przez kilka minut.
    – Na końcu dzielimy na 3 kulki i chowamy do lodówki na 30 minut.
  2. 2) Sos czosnkowy
    – Jogurt przełożyć do miski
    – Dodać wszystkie składniki i wymieszać
    – Odstawić na 1 godzinę
  3. 3) Farsz
    – Cebulkę podsmażyć na wolnym ogniu do zeszklenia
    – Mięso posiekać na bardzo drobno, można nawet zmielić
    – Dodać mięso i przyprawy i dusić przez około 20 minut
    – Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż do odparowania wody
    – Na końcu odstawić do przestygnięcia
  4. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 4mm
    Wykroić krążki dużym naczyniem około ⌀12cm (porcja na 20 pierogów)
    Przestudzony farsz wymieszać z żółtym startym serem
    Na końcu farsz przełożyć do ciasta i zlepić boki
    Można dodatkowo przygnieść sklejone miejsca widelcem robiąc tradycyjne wzory pasków
  5. Podsmażyć na głęboki tłuszczu kilka minut do zarumienienia
    Sos przełożyć do pojemnika i postawić na talerzu
    Po wyjęciu empanadas przełożyć na ręcznika papierowy w celu odsączenia tłuszczu
    Położyć na talerzu i gotowe

SMACZNEGO

Empanadas – dodatkowe informacje

Uważać, żeby ciasto nie było zbyt cienkie, bo będzie pękać. Mięso można najpierw podgotować co ułatwi rozrywanie, gdyż w wersji oryginalnej używa się „mięsa rwanego”. Jeśli ktoś nie jest fanem smażenia, można empanadas zapiekać w piekarniku przez około 20min w 200°C.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Eliksir na przeziębienie
Następny przepis: Enchilada drobiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode