Ekspresowe ciasto bez pieczenia z truskawkami
Ciesz się urokami letniego sezonu owocowego z ekspresowym ciastem bez pieczenia z truskawkami. To lżejsza, jednocześnie bogata w smaku wersja tradycyjnych ciast owocowych. Idealne dla tych, którzy kochają truskawki, ale nie przepadają za długotrwałym, gorącym pieczeniem. Rozważ ten przepis, kiedy szukasz szybkich, prostej w przygotowaniu deserów. Jego zaletą jest nie tylko oszczędność czasu, ale i soczystość świeżych truskawek, które stają się gwiazdą tego deseru. Uwolnij swoją kreatywność i dodaj do ciasta ulubione dodatki, by jeszcze bardziej dostosować deser do swojego smaku. Ekspresowe ciasto z owocami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 litr mleka
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki margaryny
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka olejku śmietankowego
- Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 500g truskawek mrożonych lub świeżych
- cukier
- 4 łyżeczki żelatyny
Ekspresowe ciasto bez pieczenia z truskawkami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki zagotować. Wylać na ułożone na blaszce herbatniki. Gdy masa zastygnie, rozmrożone truskawki zmiksować z odrobiną cukru. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, wlać do masy truskawkowej energicznie mieszając, wylać na masę z kaszki. Odczekać aż truskawki stężeją.
Słowa kluczowe: ekspresowe ciasto z owocami, deser z truskawkami bez pieczenia
Ekspresowe ciasto bez pieczenia z truskawkami – dodatkowe informacje
Gdy ktoś lubi czekoladę, do 1/2 masy można dodać 1 łyżkę kakao. Wtedy otrzymamy ciekawą trzykolorową kompozycję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ekspresowe czekoladowe muffinki
Następny przepis: Ekspresowy chleb na jogurcie