Eierstich

Eierstich

Eierstich to tradycyjna niemiecka potrawa, której głównym składnikiem są jajka. Jest to rodzaj delikatnej kremówki o delikatnym smaku. Podawany na gorąco, stanowi doskonały dodatek do zup, zwłaszcza do rosołu. Eierstich odznacza się prostotą przygotowania i bardzo krótkim czasem wykonania. Niemniej jednak, dla osiągnięcia pożądanego efektu, wymaga precyzji i delikatności. Możemy go przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. To uniwersalny dodatek, który dodaje wykwintności każdej potrawie. Wykorzystywany jest nie tylko w domowej kuchni, ale także jest popularny w profesjonalnej gastronomii. Cieszy się dużym uznaniem ze względu na swoje walory smakowe.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Po łyżce posiekanej pietruszki i koperku

Eierstich – jak zrobić?

  1. W naczyniu rozbełtać jajka, dodać mleko, posiekane zioła oraz przyprawy do smaku i ponownie rozmieszać. Całą mieszankę wlać do woreczka do mrożenia (mocniejszy plastikowy) i dokładnie zawiązać np. gumką. Woreczek włożyć do garnka z wrzątkiem, nie gotować i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut do ścięcia masy. Masę wyjąć z woreczka i pokroić w małą kostkę. Ułożyć na talerzu, zalać rosołem.

Eierstich – dodatkowe informacje

Taki dodatek jest bardzo popularny w kuchni niemieckiej i austriackiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drink egzotyczna słodycz cin&cin
Następny przepis: EKOLOGICZNE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode