Efektowny tort gorset - bikini :)

Efektowny tort gorset – bikini :)

Efektowny tort gorset – bikini to nie tylko oryginalny pomysł na słodki wyrób, ale przede wszystkim niesamowite połączenie smakowe! Ten nietypowy deser zapewni niezapomniane wrażenia wszystkim gościom, zaskakując ich kreatywnym kształtem i przemyślaną kompozycją smaków. Stworzenie tak efektownego ciasta to idealny sposób na pokazanie swoich umiejętności cukierniczych oraz sprawienie, by każda okazja stała się wyjątkowa. W ramach tortu gorset, symbolem elegancji i kobiecości, skrywają się ulubione składniki, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło kulinarne. Czy jest lepszy sposób na zaskoczenie gości podczas uroczystego wydarzenia, jak impreza urodzinowa, wieczór panieński lub walentynki?

Składniki:

  • Składniki na jeden biszkopt (musimy upiec dwa):
  • – 4 jajka
  • – 3/4 szklanki cukru
  • – 3/4 szklanki mąki
  • – płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • – czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • Masa śmietankowa (na wierzch tortu):
  • – 350 ml mleka
  • – budyń śmietankowy
  • – 1 kostka masła
  • – 1/2 tabliczki białej czekolady
  • Masa do przełożenia tortu:
  • – dowolna, ulubiona; jeżeli wyjdzie dużo wystarczy również do dekoracji, jeżeli nie to dodatkowo potrzebna będzie masa do ozdabiania w dowolnym kolorze i smaku (masa cukrowa wychodzi jeszcze ładniej)
  • Dodatkowo do dekoracji srebrne kuleczki cukrowe, kwiatki itp.

Efektowny tort gorset – bikini 🙂 – jak zrobić?

  1. Pieczemy 2 biszkopty wg przepisu (bądź własnego) w formie ok. 20/30cm:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do masy wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać drewnianą łyżką Gotowe 🙂 Pieczemy 15-20 minut. Drugi biszkopt upiec w ten sam sposób. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroić na dwie części.
  2. Masa śmietankowa: Ugotować budyń w podanej ilości mleka, do gorącego wrzucić połamaną połowę tabliczki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
  3. 3 blaty biszkoptu układamy jeden na drugim i wycinamy w kształt talii. Przekładamy dowolną ulubioną masą, pamiętając, żeby odłożyć nieco do wypełnienia biustu. Można użyć ponczu np. z herbaty, jeżeli tort ma być alkoholowy, wtedy poprostu go dodajemy do ponczu. Wybieramy odpowiednią wielkość filiżanki bądź salaterki, ważne, żeby były półokrągłe wewnątrz a nie kanciaste. Wycinamy nimi z czwartego blatu dwa kółka. Filiżanki/salaterki wykładamy przeźroczystą folią spożywczą i wykładamy pozostałym biszkoptem. Wyłożone biszkoptem wnętrze nieco nasączyć ponczem i nałożyć odłożoną masę, przykryć wyciętymi krążkami. Schłodzić.
  4. Teraz smarujemy wierzch tortu masą śmietankową, nakładamy schłodzoną zawartość miseczek – biust. Również go smarujemy masą śmietankową.
  5. Pozostaje nam dekoracja. Możemy kupić gotowe masy bądź zrobić swoją ulubioną w dowolnym kolorze w zależności od tego jaki ma być kolor bikini. Mój tort ma czekoladową masę z gotowca.

xxxx – dodatkowe informacje

Tort gorset jest efektownym i niebanalnym wypiekiem, którym możemy zachwycić naszych gości. Aby go przygotować, najlepiej upiec jeden wysoki biszkopt, który później podzielimy na dwie części – dolną i górną. Dolną część biszkoptu możemy wypełnić pozostałymi z wycięcia talii kawałkami biszkoptu, ale należy pamiętać, że jeśli zdecydujemy się na duże miseczki, może to nie wystarczyć (ja osobiście robiłam w ten sposób i starczyło). Kiedy gotowy biszkopt będzie już ewentualnie wypełniony, czas na dekorację. Najlepiej jest udekorować tort w kształcie bikini, czyli skupić się na ozdobieniu biustu i majteczek. Tutaj można dać upust swojej wyobraźni i stworzyć dowolne wzory i wzory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Egipskie
Następny przepis: Eggs Benedict wg Babcigramolki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode