Dżem z mirabelek
Zapach wczesnej jesieni przypomina o sobie przez aromatyczny dżem z mirabelek. Ta delikatna i słodka konfitura to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Składniki są proste, a efekt końcowy – zachwycający. Ta instrukcja wyjaśnia, jak przygotować dżem z mirabelek bez dodatku cukru. W wersji z nutą cytrusów, dodane są pokrojone skórki pomarańczy, które dodają dżemowi świeżości i intensyfikują smak owoców. Ten dżem z mirabelek to idealny dodatek do porannej bułki, ciast, a nawet jako dodatek do sosów. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niebanalnym przysmakiem. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
admin
Składniki:
- 2 kg mirabelek
- 1 kg cukru (lub więcej)
- 1 op. cukru waniliowego (opcjonalnie)
Dżem z mirabelek – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, przebrać i wypestkować. Dobrze jest je pokroić na połówki podczas usuwania pestek.
- Umieścić owoce w szerokim garnku lub na patelni, zasypać cukrem. Ja używam głębokiej patelni teflonowej – wtedy owoce się nie przypalają.
- Jak mirabelki puszczą sok (po około 30-45 minutach od dodania cukru), można zacząć je podgrzewać. Etap smażenia trwa najdłużej, bo trzeba odparować wodę żeby dżem zrobił się gęsty. Trzeba je często mieszać i smażyć na małym ogniu. Proponuję na tym etapie spróbować dżemu na kwaśność i dosłodzić w razie potrzeby. Mirabelki są dość kwaśne, ale dużo zależy od tego jak dojrzałe są owoce i od naszych preferencji smakowych.
- Usmażony, gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Wytrzeć brzegi słoików oraz nakrętki do sucha i szybko zakręcić. Obrócić słoiki „do góry nogami” i pozostawić do wystygnięcia. SMACZNEGO!
Dżem z mirabelek – dodatkowe informacje
To, czy dżem jest już odpowiedniej konsystencji możemy sprawdzić umieszczając jego odrobinę na zimnym talerzyku. Jeżeli gęstnieje – dżem jest gotowy. Słoik wypełniony dżemem tylko częściowo – np. do połowy (bo akurat tyle nam zostało), może się nie zawekować i szybciej się zepsuje. Trzeba taką „resztkę” przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności w ciągu około 2 tygodni. Dżem z mirabelek jest dość kwaśny – proponuję spróbować go podczas smażenia i jeżeli będzie taka potrzeba – dosłodzić. Można dodać cukier waniliowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DŻEM z KAKI (MARMELLATA di CACHI)
Następny przepis: Dżem z kaliny