Dżem z kaliny

Dżem z kaliny

Dżem z kaliny to przetwór jedyny w swoim rodzaju, który łączy w sobie niepowtarzalne smaki i aromaty. Ten tradycyjny, domowy przepis na dżem to doskonały sposób na wykorzystanie kalinowych owoców, które są bogate w witaminę C. Głęboka czerwoność dżemu z kaliny rozświetli każde poranne śniadanie, dodając słodko-kwaśnego akcentu do Twojego tostów. Jest to także wspaniały dodatek do herbaty lub ciast. Niezależnie, czy szukasz inspiracji do swojego następnego soku z kaliny, syropu czy też po prostu chcesz spróbować nowego przetworu, dżem z kaliny to propozycja, której nie możesz przegapić.

Składniki:

  • 1 kilogram owoców kaliny
  • 0.5 kilograma cukru
  • 3 goździki
  • 1 torebka żelu do dżemów
  • 1/4 szklanki wody

Dżem z kaliny – jak zrobić?

  1. Dojrzałe owoce zerwać, umyć i włożyć do zamrażarki na 3 – 4 doby, można dłużej.

  2. Po tym czasie rozmrozić, włożyć do rondla, dodać goździki i wodę i gotować około 25 minut. Najlepiej to robić na zewnątrz, ponieważ opary nie pachną najładniej.

  3. Lekko rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, pestki odrzucić.

  4. Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu 30 minut.

  5. Na koniec dodać żel do dżemów, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty.

  6. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia.

Dżem z kaliny – dodatkowe informacje

Z żelu można zrezygnować, dżem będzie mniej zwarty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z mirabelek
Następny przepis: Dżem z pigwy i jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode