Dżem z kaliny
Dżem z kaliny to przetwór jedyny w swoim rodzaju, który łączy w sobie niepowtarzalne smaki i aromaty. Ten tradycyjny, domowy przepis na dżem to doskonały sposób na wykorzystanie kalinowych owoców, które są bogate w witaminę C. Głęboka czerwoność dżemu z kaliny rozświetli każde poranne śniadanie, dodając słodko-kwaśnego akcentu do Twojego tostów. Jest to także wspaniały dodatek do herbaty lub ciast. Niezależnie, czy szukasz inspiracji do swojego następnego soku z kaliny, syropu czy też po prostu chcesz spróbować nowego przetworu, dżem z kaliny to propozycja, której nie możesz przegapić.
admin
Składniki:
- 1 kilogram owoców kaliny
- 0.5 kilograma cukru
- 3 goździki
- 1 torebka żelu do dżemów
- 1/4 szklanki wody
Dżem z kaliny – jak zrobić?
-
Dojrzałe owoce zerwać, umyć i włożyć do zamrażarki na 3 – 4 doby, można dłużej.
-
Po tym czasie rozmrozić, włożyć do rondla, dodać goździki i wodę i gotować około 25 minut. Najlepiej to robić na zewnątrz, ponieważ opary nie pachną najładniej.
-
Lekko rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, pestki odrzucić.
-
Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
-
Na koniec dodać żel do dżemów, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty.
-
Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia.
Dżem z kaliny – dodatkowe informacje
Z żelu można zrezygnować, dżem będzie mniej zwarty.